Stuw Hagestein tijdelijk uit de steigers

Nieuwsbericht

Stuw Hagestein tijdelijk uit de steigers

Gepubliceerd op: 21 december 2017- Laatste update: 21 december 2017 15:52 uur

De 2 noordelijke betonnen bogen van stuw Hagestein staan er weer mooi bij. Het afgelopen halfjaar heeft onderaannemer DIMCO betonreparaties uitgevoerd en het beton van een nieuwe, witte verflaag voorzien. Na een geplande ‘winterstop’ worden ook de werkzaamheden aan de 2 zuidelijke bogen afgerond.

Afgelopen zomer startte onderaannemer DIMCO met de ‘facelift’ van de betonnen bogen aan de noordkant van de stuw. Peter Boot, projectmanager bij DIMCO, vertelt over hoe een dergelijke klus in zijn werk gaat: ‘Iedere boog pakken we eerst helemaal in met steigers en fijnmazig gaas. Zo kunnen we overal goed en veilig bij komen. Als eerste spuiten we met water de oude verf van de boog. Dat vangen we in bakken op. Daarna voeren we betonreparaties uit en tot slot schilderen we de hele boog wit. Zo krijgt de stuw in feite weer zijn oorspronkelijke, witte uiterlijk terug.’

Stuw Hagestein in bedrijf

Bij alle betonnen bogen voert de aannemer het steigermateriaal via het water aan. Met behulp van een kraan op een ponton wordt vervolgens het steigerwerk opgebouwd. Boot: ‘Qua logistiek is dit een uitdagende klus. Maar de grootste uitdaging van dit werk is dat de stuw tijdens de werkzaamheden gewoon in bedrijf blijft. Bij écht hoogwater moeten de vizierschuiven namelijk open kunnen. Daarom houden we de waterstanden in Duitsland goed in de gaten. Als het nodig is beginnen we op tijd met afbreken van de steiger, zodat het rivierwater afgevoerd kan worden.’

Winterstop

Vanwege hogere waterstanden moest het steigerwerk bij één van de zuidelijke betonnen bogen eind november 2017 voor het eerst deels worden afgebroken. Voor de aannemer was dat mede aanleiding om vervroegd de ‘winterstop’ in te gaan. Deze stond namelijk al gepland voor de periode tussen kerst en eind maart. Boot: ‘In de wintermaanden komt hoogwater veel vaker voor. Dan is het verstandiger om de vizierschuif alle ruimte te geven om open te kunnen. Wat daarbij meespeelt is dat de buitentemperatuur voor betonreparaties en schilderwerk minimaal 5 graden moet zijn. Bij koud weer kunnen we daarom niet werken zonder kostbare maatregelen.’

Planning renovatie stuwensemble

De 2 noordelijke betonnen bogen zijn inmiddels klaar. Vanaf maart bouwt DIMCO het steigerwerk aan de zuidelijke bogen weer op, zodat de werkzaamheden in april kunnen worden hervat. Ook neemt de aannemer dan de buitenkant van de resterende machinekamers mee. Naar verwachting is de verfklus in Hagestein voor de zomer helemaal klaar. Daarna worden de stuwen bij Driel en Amerongen geschilderd.

Meer nieuws over Nederrijn en Lek: renovatie stuwensemble

Onderliggende pagina's