Veilig werken staat voorop bij de Beatrixsluis

Nieuwsbericht

Veilig werken staat voorop bij Beatrixsluis

Gepubliceerd op: 06 december 2017- Laatste update: 06 december 2017 15:09 uur

Veilig werken gaat voor alles bij Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk. Daarom werken we bij de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding Lekkanaal met strenge veiligheidsmaatregelen. Ook zorgt het GO-programma (Geen Ongevallen) van de aannemerscombinatie voor een groter veiligheidsbewustzijn op het bouwterrein.

Aan ieder bouwproject kleven veiligheidsrisico’s

'Ook bij de werkzaamheden aan de Beatrixsluis zijn Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk zich bewust van het belang van veiligheid', vertelt Henri Vogels, projectadviseur integrale veiligheid. 'Net als bij andere Rijkswaterstaatprojecten geldt ook hier een streng veiligheidsbeleid, ingegeven door wettelijke eisen, contracteisen en veiligheidsafspraken van de aannemer ten opzichte van zijn werknemers. In principe is alles goed geregeld, de uitdaging ligt er vooral in dat iedereen zich aan die regels houdt. De verleiding kan soms groot zijn om even snel nog iets te doen en dan de veiligheidsmaatregelen in de wind te slaan.'

GO: Geen Ongevallen bij de Beatrixsluis

Om iedereen die betrokken is bij werkzaamheden aan de Beatrixsluis en het Lekkanaal meer bewust te maken van het belang om veiligheidsregels na te leven, werken Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk met een door aannemer Heijmans ontwikkeld programma: GO. GO staat voor Geen Ongevallen. Het programma bevat onder meer een handige app, waarbij medewerkers direct melding van een onveilige situatie kunnen doen. De medewerker probeert de onveilige situatie direct op te lossen. De app vergemakkelijkt vervolgens de afhandeling van de melding. Van terugkoppeling aan de melder tot reminders van actiepunten aan uitvoerders, dat loopt allemaal via de app. 'Een laagdrempelige en handige manier om onveilige situaties snel op te lossen', aldus Vogels. 'Je kunt foto’s toevoegen, waardoor de situatie vaak meteen duidelijk is. Mensen vinden het handig.'

Belang van veiligheid bij de Beatrixsluis

Ook op andere manieren wordt er bij de Beatrixsluis hard gewerkt aan veiligheid, geeft Vogels aan. 'Op de Dag van de Bouw afgelopen zomer hebben we uitgebreid stilgestaan bij het belang van veilig werken. Ook worden er specifieke veiligheidsinstructies gegeven bij risicovolle werkzaamheden en hebben we onlangs een safety time-out gehouden: een hele dag die in het teken staat van veiligheid.'

Kaart en taart

Om veilig werken verder te stimuleren hanteert aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk een beleid, waarbij onveilig gedrag wordt ‘bekeurd’ met een gele of rode kaart. Een rode kaart betekent schorsing van een project. Hard, maar wel nodig, stelt Vogels. 'Toch heeft Sas van Vreeswijk samen met Rijkswaterstaat ervoor gekozen om in aanvulling op bekeuren, ook te werken met belonen, bijvoorbeeld door een ploeg of medewerker te trakteren op een taart. Dat werkt preventief en levert een positief veiligheidsbeleid op.' Wanneer wint iemand die taart dan? 'Als iemand echt positief opvalt. Bijvoorbeeld als iemand een veiligheidsrisico of onveilige situatie meldt en daarmee erger voorkomt. Mooi voorbeeld hiervan is de melding die we laatst binnen kregen over de open uiteinden van buispalen het verbrede kanaal. Een attente medewerker heeft specie kuipen in de opening geplaatst, zodat het eerste gevaar om erin te kunnen vallen, geweken was.'

Het veilig werken bij de Beatrixsluis komt vanuit jezelf

'Maar niet alleen op de bouwplaats zelf, ook voor de toegang naar de bouwplaats geldt een strikt veiligheidsbeleid', legt Vogels uit. 'Iedereen die op de bouwplaats wil komen, moet eerst een introductiefilm bekijken. Voor werknemers volgt ook een toets van 20 vragen over veiligheid en pas als de medewerker deze toets met goed gevolg heeft afgelegd, krijgt hij een toegangspasje. Ook moet hij de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen – minimaal een reflecterend vest, een helm en veiligheidsschoenen – dragen, voordat hij uiteindelijk het terrein op mag.' Tikkeltje streng? Eerder noodzakelijke maatregelen, vindt Vogels. 'Er moet maximale bewustwording zijn voor veilig gedrag. We blijven erop hameren: hou je aan de regels. Door het te herhalen komt het eerder tussen de oren van de medewerkers. Dat is belangrijk: veiligheid moet een vanzelfsprekendheid, een automatisme worden, het veilig werken komt vanuit jezelf.'

Meer nieuws over Aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal