Natuurcompensatie N18: 1,3 ha nieuwe natuur voor de Koolmansdijk

Nieuwsbericht

Natuurcompensatie N18: 1,3 ha nieuwe natuur voor de Koolmansdijk

Gepubliceerd op: 30 november 2017- Laatste update: 30 november 2017 15:00 uur

Laagje voor laagje groeven graafmachines vorige week de bovenste grondlaag af van 1,3 ha landbouwgrond aan de Koolmansdijk bij Lievelde. De machines verschralen de grond, zodat Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer deze kunnen toevoegen aan natuurgebied Koolmansdijk en van het waardevolle natuurgebied een aangesloten gebied in de Achterhoek maken.

Graafmachines graven heel voorzichtig de voedselrijke grond af en leggen de voor het gebied kenmerkende gevarieerde ondergrond bloot. Deze bestaat uit ijzerrijke grond, leem en wit zand. Ook de loop van een oude sloot werd zichtbaar.

Uitbreiding natuurgebied Koolmansdijk

De Koolmansdijk is een ongeveer 15 jaar oud natuurgebied, gelegen ten noorden van Lichtenvoorde. Het is een prachtig en gevarieerd gebied dat Staatsbosbeheer beheert en dat bekend staat om de grootste blauwgraslanden van Europa. In het gebied lag nog 1,3 ha agrarische weidegrond. Dit voegt Rijkswaterstaat nu in het kader van natuurcompensatie voor de aanleg van de N18 toe.

Grond net zo voedselarm als Koolmansdijk

Daarvoor groef Rijkswaterstaat de bovenste laag voedselrijke grond af. De grond is nu net zo voedselarm als in het natuurgebied rondom de Koolmansdijk. Op de arme grond zal de komende jaren nieuwe, voor het gebied zo kenmerkende natuur ontstaan.