Meekijken en -denken tijdens inloopavonden verbreding A2 Het Vonderen – Kerensheide

Nieuwsbericht

Meekijken en -denken tijdens inloopavonden verbreding A2 Het Vonderen – Kerensheide

Gepubliceerd op: 14 november 2017- Laatste update: 14 november 2017 10:44 uur

In het kader van de verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide organiseerde Rijkswaterstaat inloopavonden op 26 en 27 september 2017. Bezoekers konden op grote kaarten het ontwerptracébesluit en landschapsplan bekijken. In themahoeken werden vragen beantwoord over onder meer lucht en geluid, grondverwerving, natuur, water en archeologie.

‘Ik vind het boeiend om dit project te volgen’, vertelt een bewoner uit Susteren. ‘De verbreding van de A2 is best een groot infraproject. Hier op het smalste stukje van Nederland loopt het verkeer regelmatig vast. Als op de A2 een pechgeval of een ongeluk gebeurt, merk je dat direct op de wegen door ons dorp.’

Meekijken op de tablet

Tijdens de eerdere inloopavond in februari dit jaar waren de plannen nog vrij globaal. Inmiddels zijn ze voor een groot deel uitgewerkt. Een bewoonster uit Maasbracht vertelt: ‘Ik kan via de grote tablets in de zaal inzoomen op mijn huis. Zo zie ik precies wat staat te gebeuren in mijn buurt. De manier waarop Rijkswaterstaat deze avond heeft georganiseerd, vind ik heel positief. Het voelt ongedwongen. Ik maak makkelijk contact met de adviseurs en kan mijn vragen en zorgen bij ze kwijt. En ik krijg een boekje mee zodat ik alles nog eens rustig thuis kan nalezen.’

Belangen van de buurt

Tijdens beide inloopavonden waren ook leden van het buurtenplatform aanwezig. Dit platform bestaat uit vertegenwoordigers van de omliggende wijken en is bedoeld om bewoners op een laagdrempelige manier samen te laten werken met Rijkswaterstaat, de provincie en gemeenten. ‘Het buurtenplatform heeft zich de afgelopen maanden onder meer sterk gemaakt voor het behoud van meerdere viaducten’, vertelt een lid van buurtenplatform Hondsbroek-Aldenhof tevreden. ‘En met succes. Zo blijft bijvoorbeeld viaduct ’t Rooth bestaan. Eerder dit jaar was er sprake van dat dit viaduct zou verdwijnen. Mijn buurtgenoten en ik zouden het prachtige Limbrichterbos dan niet meer kunnen bereiken. Ik ben blij dat dit nu van de baan is.’

Ook de voorzitter van het buurtenplatform A2VK-Buurten, Herman Vrehen, was aanwezig: ‘We hebben speciale aandacht gevraagd voor onder meer geluid en lucht, het landschapsplan en de Geleenbeek. Na het indienen van onze zienswijze gaan we echter niet stilzitten. Er spelen nog zaken die geen onderdeel uitmaken van het tracébesluit, maar waar wij ons wel sterk voor maken. De komende periode willen we hierover verdere afspraken maken met onder meer het waterschap en de provincie Limburg.’

Zo makkelijk mogelijk

‘Het is goed dat Rijkswaterstaat deze avonden organiseert’, zegt Vrehen. ‘Betrokkenen zien daardoor nog beter wat het project betekent voor hun eigen omgeving. Rijkswaterstaat maakt het voor de bezoekers zo makkelijk als mogelijk. Je kunt vanavond zelfs mondeling een zienswijze indienen.’

Onderliggende pagina's