Laatste loodjes voor de overnachtingshaven in Lobith

Nieuwsbericht

Laatste loodjes voor de overnachtingshaven in Lobith

Gepubliceerd op: 08 november 2017- Laatste update: 08 november 2017 16:14 uur

Op 4 september heeft Rijkswaterstaat, provincie Gelderland en gemeente Rijnwaarden samen met de bewoners van Tuindorp de eerste 2 gemoderniseerde steigers in de overnachtingshaven feestelijk geopend. Daarna is er in oktober hard gewerkt aan het vervolg: de volgende 2 steigers zijn bijna klaar voor gebruik. De werkzaamheden naderen daarmee hun einde. Hoe verloopt het project verder?

De haven in Lobith krijgt 4 steigers, goed voor wel 20 ligplaatsen. Dankzij deze ligplaatsen hoeven de schepen niet voor anker te gaan op de Waal en kunnen schippers veilig overnachten. Doordat Rijkswaterstaat walstroom in de haven aanbrengt, hoeven schippers geen gebruik te maken van aggregaten. Deze zijn niet alleen belastend zijn voor het milieu, maar ook voor de omgeving.

Invaren autoafzetsteiger

Schippers krijgen daarnaast de mogelijkheid om vanuit deze haven aan wal te gaan, dankzij een autoafzetsteiger. Deze steiger heeft een lengte van maar liefst 110 m en geeft schippers de mogelijkheid om hun auto comfortabel van en aan boord te nemen. Eind november wordt de steiger op zijn plek gevaren en vervolgens klaar gemaakt voor gebruik.

Werkzaamheden naderen einde

Inmiddels is de invaart van de haven verruimd, zijn er blusleidingen aangebracht langs de steigers en zijn er parkeervoorzieningen gerealiseerd. Zo naderen de werkzaamheden in Lobith hun einde, verwacht wordt dat het grootste deel van de werkzaamheden voor 2018 zijn afgerond. In het voorjaar van 2018 plaatsen we een radarmast en maken we de walstroom operationeel. Daardoor is de haven niet alleen veilig, maar ook comfortabel.

Groeiende scheepvaart

De uitbreiding van de haven is nodig om het groeiende aantal schippers ook in de toekomst te kunnen huisvesten. Rijkswaterstaat start daarnaast in 2019 met de aanleg van een nieuwe overnachtingshaven met wel 50 ligplaatsen in het nabijgelegen Spijk. Zo verbetert Rijkswaterstaat de doorstroming en veiligheid op de Rijn.

Onderliggende pagina's