Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld wint Betonprijs 2017

Nieuwsbericht

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld wint Betonprijs 2017

Gepubliceerd op: 16 november 2017- Laatste update: 16 november 2017 12:00 uur

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld van Waterschap Vallei en Veluwe heeft in de categorie Natte Waterbouw de Betonprijs 2017 gewonnen.

Juryvoorzitter Han Westelaken was vol lof: 'Dit soort ingenieuze constructies leidt tot prachtige landschappelijke ingrepen. Hierdoor krijgt het civieltechnische begrip kunstwerk ineens zijn poëtische betekenis.' Vertegenwoordigers van Waterschap Vallei en Veluwe, Rijkswaterstaat Ruimte voor de Rivier, aannemers Combinatie IJsselweide (Boskalis & Van Hattum en Blankevoort) en architect ZUS namen de prestigieuze prijs gister in ontvangst.

Tanja Klip-Martin, dijkgraaf Waterschap Vallei en Veluwe, is trots op de prijs: 'Cultuur, archeologie en historie zijn onlosmakelijk verbonden met landschap. De ingrepen die wij in het landschap doen vanwege waterveiligheid moeten wat ons betreft een eenheid vormen met de omgeving. Door gebruik te maken van de juiste materialen en de juiste vormgeving versterkt het waterwerk het landschap. Dat is gelukt bij de hoogwatergeul, we zijn enorm trots op de prijs en bovenal op dit resultaat.'

Fraai en slank

De betonnen pijlers van de bruggen en inlaat hebben bijzondere vormen. Door de afgeschuinde vlakken en scheefstanden ogen ze fraai en slank. Hiervoor zijn unieke mallen gemaakt die vanwege de wapening met veel gepuzzel tot stand zijn gekomen. Ook is er gebruik gemaakt van 2 kleuren beton om bepaalde constructieonderdelen te benadrukken.

Ruimte voor water, natuur en landbouw

Het juryrapport is lovend over het resultaat: 'Dit project brengt ons weer volledig in de traditie waar Nederlandse ingenieurs goed in zijn. Het beheersen van ons waterland. Hier wordt ruimte aan het water geboden terwijl de natuurlijke en agrarische functies behouden blijven. Blijkbaar hoeft de noodzaak om land te reserveren voor het bufferen van water het agrarisch gebruik niet in de weg te staan. Hierdoor wordt veel frustratie bij de agrarische sector voorkomen. Zoals vaak in het verleden is gebleken, leidt dit soort ingenieuze constructies tot prachtige landschappelijke ingrepen. Hierdoor krijgt het civieltechnische begrip kunstwerken ineens zijn poëtische betekenis.'

Betonprijs

De Betonprijs wordt iedere 2 jaar georganiseerd op initiatief van de Betonvereniging, het kennisplatform binnen de (beton)bouw.

Ruimte voor de Rivier

De hoogwatergeul in Veessen-Wapenveld is een van de ruim 30 projecten die samen het Rijkswaterstaatprogramma Ruimte voor de Rivier vormen, een programma dat zorgt voor een veiliger en mooier rivierengebied. De geul is sinds dit jaar gereed. Aan de aanleg ervan is zo’n 10 jaar gewerkt. De geul is aangelegd met een innovatieve klepconstructie. De kleppen worden alleen bij extreem hoogwater, NAP +5,65m, geopend. Naar schatting is dat eens in een mensenleven. Het waterpeil van de IJssel daalt dan sterk, van 71 cm bij Veessen tot 5 cm in Zutphen, 35 km stroomopwaarts. De geul is 8 km en is ontstaan door de aanleg van twee nieuwe dijken op maaiveldhoogte.

Onderliggende pagina's