Planten van populieren in Wageningse uiterwaard van start

Nieuwsbericht

Planten van populieren in Wageningse uiterwaard van start

Gepubliceerd op: 26 oktober 2017- Laatste update: 26 oktober 2017 17:37 uur

In de uiterwaard bij de Wageningse Rijnhaven wordt volgende week een rij van 30 populieren geplant. Het planten van de populieren is een herstelactie van programma Stroomlijn.

De bomen worden geplant op de plaats waar eerder wilgen stonden. Sander te Lindert van Rijkswaterstaat: ‘In goed overleg met de gemeente en de omgeving is besloten om populieren te planten in plaats van wilgen. Deze bomen passen goed in het landschap en groeien snel, waardoor het zicht op de haven groener wordt.’ Vorig jaar zijn hier per ongeluk een aantal wilgen gekapt, met het plaatsen van de populieren herstelt programma Stroomlijn de situatie. Vlak voor aanvang van de werkzaamheden zal in het veld met piketpaaltjes worden aangegeven waar de bomen komen te staan. Ook werklocatie en rijroute zullen worden aangegeven. Het werk duurt enkele dagen. De exacte planning is onder voorbehoud en afhankelijk van de begaanbaarheid van de uiterwaard.

Samenwerken aan een betere bescherming tegen hoogwater

Het regent vaker en harder. Hierdoor krijgen rivieren vaker te maken met hoogwater. Door bomen en struiken weg te halen op plaatsen waar de rivier bij hoogwater het snelst stroomt, blijft de rivier ook bij hoogwater goed doorstromen. Dit vermindert de kans op overstromingen. Programma Stroomlijn levert samen met andere programma’s van Rijkswaterstaat, zoals Ruimte voor de Rivier, Maaswerken en het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een belangrijke bijdrage aan het beschermen van Nederland tegen overstromingen. Nederland is kwetsbaar voor overstromingen. Dit betekent dat we blijvend moeten werken aan bescherming tegen hoogwater.

Onderliggende pagina's