Dag van de duurzaamheid: samen het verschil maken

Nieuwsbericht

Dag van de duurzaamheid: samen het verschil maken

Gepubliceerd op: 10 oktober 2017- Laatste update: 10 oktober 2017 13:46 uur

10 oktober 2017 is het alweer de 9e editie de nationale Dag van de duurzaamheid. Door heel Nederland vinden activiteiten plaats, georganiseerd door overheden, bedrijven en particulieren. Ook Rijkswaterstaat doet volop mee. Duurzaamheid is namelijk niet meer weg te denken uit het werk van Rijkswaterstaat. Op deze dag laten particulieren, organisaties en overheden zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is.

Rijkswaterstaat bouwt dagelijks aan Nederland. Hierbij werken we aan een schone, groene en prettige leefomgeving, óók voor volgende generaties. Daarom doen we aan duurzame gebiedsontwikkeling, willen we in 2030 energieneutraal zijn én circulair werken.

Energieneutraal betekent evenveel energie opwekken als verbruiken, volledig duurzaam. We zetten onze gebieden in om energie op te laten wekken en ons zo te voorzien groene energie. De energieneutrale snelweg bij Almere en de N3 zijn daar mooie voorbeelden van.

Rijkswaterstaat wil in 2030 circulair werken; zonder afval te produceren. Versleten beton bijvoorbeeld eindigt dan niet op de afvalberg, maar als nieuw beton op een snelweg. Ook ontwikkelen we in het Circulair Ontwerp Consortium (Van Hattum en Blankevoort, VolkerInfra, Spanbeton/VBI, SGS Intron, SBRCURnet en Rijkswaterstaat ) een circulair viaduct dat je uit elkaar kan halen en opnieuw kan gebruiken.

Samen

Onze projecten doen we niet alleen, maar samen met onze partners. Zo ondertekenen we verschillende greendeals, recentelijk de Green deal voor Slimme bouwlogistiek. Samen hebben we nog meer impact op het verduurzamen op de bouw en infrasector. En kunnen we bij al ons werk aan weg en water de impact op het klimaat zo klein mogelijk houden. Samen maken we het verschil.

Een ander mooi voorbeeld is de samenwerking rondom de pilot Solar Highways. Solar Highways is een uniek, vernieuwend en duurzaam initiatief van Rijkswaterstaat en zijn projectpartners ECN en SEAC en de gemeente Uden. De pilot betreft een realisatie van een innovatief geluidscherm dat energie opwekt.

Activiteiten Dag van de duurzaamheid

Rijkswaterstaat organiseert intern verscheidende activiteiten. Zo demonstreren we de eerste elektrische shovel van Nederland, onthullen we een biocomposietbankje, starten we de pilot met een nieuw afvalscheidingsmeubel in het bedrijfsrestaurant en presenteren we de nieuwe elektrische poolauto en een duurzame afvalzak van oude dienstkleding.

Onderliggende pagina's