Stremming wegverkeer Dorrebrug en Warmtinkbrug vervroegd naar 13 oktober 2017

Nieuwsbericht

Stremming wegverkeer Dorrebrug en Warmtinkbrug vervroegd naar 13 oktober 2017

Gepubliceerd op: 21 september 2017- Laatste update: 21 september 2017 14:22 uur

De werkzaamheden om de Dorrebrug en de Warmtinkbrug over de Twentekanalen te versterken starten op vrijdag 13 oktober 2017 in plaats van zondag 15 oktober 2017.

Beide bruggen zijn van 13 oktober tot en met 1 december volledig gestremd voor al het wegverkeer. Scheepvaartverkeer zal nauwelijks hinder ondervinden van de werkzaamheden en kan gewoon onder de bruggen doorvaren.

Bruggen vijzelen

Aannemer Van Hattum en Blankevoort beginnen iets eerder omdat een aantal werkzaamheden uit veiligheidsoverwegingen overdag uitgevoerd moet worden. Op vrijdag 13 oktober starten ze met het verwijderen van het bestaande asfalt. Daarna worden beide bruggen 70 cm opgetild, we noemen dit vijzelen. Vanaf vrijdag 13 oktober tot en met vrijdag 1 december zijn beide bruggen daarom volledig gestremd voor al het wegverkeer.

Vijzelpotten en bekisting

Het vijzelen is nodig om voldoende doorvaarthoogte voor passerende scheepvaart te houden tijdens de werkzaamheden. Het vijzelen gebeurt met behulp van vijzelpotten. Onder ieder steunpunt worden een aantal vijzelpotten gemonteerd, hiermee kan de brug recht omhoog getild worden. Daarna kunnen ze een bekistingsconstructie om de bruggen monteren. Deze bekisting dient als hulpmiddel om de huidige betonnen rijdekken te verwijderen en nieuwe betonnen rijdekken te maken. Als die voldoende zijn uitgehard, demonteren ze de bekisting en vijzelen ze de brug weer op zijn oorspronkelijke oplegpunten omlaag.

Slijtlaag aanbrengen

Als laatste stap brengen ze een slijtlaag op de bruggen aan. Die was voorheen van asfalt en wordt nu van kunststof (epoxy) gemaakt. Het voordeel hiervan is dat dit materiaal dunner is. De nieuwe betonnen rijdekken wordt juist iets dikker om ze sterker te maken dan de oude rijdekken. Doordat we een dunnere slijtlaag gebruiken, sluit de totale hoogte van het wegdek op de bruggen straks weer netjes aan op de weg.

Inloopbijeenkomst 27 september 2017

Rijkswaterstaat organiseert samen met de gemeente Hof van Twente een inloopbijeenkomst om de werkzaamheden, de verkeershinder die erdoor ontstaat en de omleidingsroutes toe te lichten. Belangstellenden zijn van harte welkom. De bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 27 september 2017 van 20.00 uur tot 21.00 uur in gemeenschapscentrum ’t Kempke, Tankinksweg 4A te Wiene (naast de openbare basisschool).

Samenwerking Rijk en regio

Het Rijk, de provincie Overijssel en de gemeenten Lochem en Hof van Twente werken samen aan het versterken van 4 bruggen over de Twentekanalen: de Ehzerbrug, de Markelosebrug, de Dorrebrug en de Warmtinkbrug. De 4 bruggen hebben op dit moment onvoldoende draagkracht om het steeds zwaardere vracht- en landbouwverkeer te verwerken. De kosten van deze maatregelen worden verdeeld tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de regionale partners. De bruggen zijn eigendom van Rijkswaterstaat, de wegen eroverheen zijn in beheer bij de gemeente Lochem (Ehzerbrug), de gemeente Hof van Twente (Dorrebrug en Warmtinkbrug) en de provincie Overijssel (Markelosebrug).

Meer informatie?

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Bel met de gratis informatielijn 0800-8002.

Onderliggende pagina's