Paraffine aangetroffen aan kust Noord-Holland

Nieuwsbericht

Paraffine aangetroffen aan kust Noord-Holland

Gepubliceerd op: 07 augustus 2017- Laatste update: 07 augustus 2017 12:04 uur

Over een groot gedeelte van de kust van Noord-Holland is paraffine aangetroffen. Rijkswaterstaat is begonnen met het opruimen van de aanzienlijke hoeveelheid paraffine.

Het meeste is aangespoeld tussen Zandvoort en Den Helder. Zogeheten beachcleaners (strandreinigingsmachines) zorgen ervoor dat de paraffine kan worden afgevoerd. Dit neemt zeker enkele dagen in beslag.

Het is nog niet duidelijk waar de paraffine vandaan komt. Doorgaans is de scheepvaart verantwoordelijk, die het loost op zee. Paraffine is een aardolieproduct en ziet er uit als kaarsvet. Het is niet direct schadelijk voor het milieu of de gezondheid. Wel wordt aangeraden er voor zorg te dragen dat honden het niet opeten. Zij kunnen er namelijk flink ziek van worden.

Onderliggende pagina's