Opnieuw paraffine aangespoeld op de Noord-Hollandse kust

Nieuwsbericht

Opnieuw paraffine aangespoeld op de Noord-Hollandse kust

Gepubliceerd op: 11 augustus 2017- Laatste update: 11 augustus 2017 08:42 uur

De afgelopen dagen is er weer paraffine op de Noord-Hollandse stranden aangespoeld. Hierdoor moeten de stranden opnieuw schoongemaakt worden.

Rijkswaterstaat is sinds maandag 7 augustus 2017 bezig om aangespoelde paraffine te verwijderen. De schoonmaakwerkzaamheden duren zeker tot na het weekend. 

De paraffine ligt verspreid op de kust van Noordwijk tot Zandvoort en van IJmuiden tot aan Den Helder. Het opruimen van de paraffine kan alleen bij laag water en gebeurt zowel handmatig als machinaal. Tijdens de werkzaamheden blijft het strand toegankelijk voor badgasten. 

Onbekend is wie voor het lozen van de paraffine verantwoordelijk is. Vermoedelijk gaat het om een schip dat op zee zijn laadruim heeft schoongemaakt. Rijkswaterstaat heeft op verschillende stranden monsters van de aangespoelde paraffine genomen. Deze worden in het laboratorium van Rijkswaterstaat in Lelystad onderzocht. Op basis hiervan probeert het team Maritieme Politie van de Landelijke Eenheid samen met de Kustwacht de veroorzaker van de vervuiling te achterhalen. 

Paraffine wordt onder andere gebruikt bij de productie van kaarsen, als omhulsel voor kazen, in de farmacie, in cosmetica en in verpakkingen. Paraffine is niet schadelijk voor mensen, wel kunnen honden en andere dieren er ziek van worden als zij het opeten.

Onderliggende pagina's