Voortgang versterking 4 bruggen

Nieuwsbericht

Voortgang versterking 4 bruggen

Gepubliceerd op: 04 juli 2017- Laatste update: 04 juli 2017 12:18 uur

De eerste van de noodzakelijke brugafsluitingen voor de versterking van 4 bruggen over de Twentekanalen is alweer achter de rug. De werkzaamheden liggen mooi op schema. Wat staat er de komende maanden nog op de planning voor de Ehzerbrug, de Markelosebrug, de Dorrebrug en de Warmtinkbrug?

Voortgang Ehzerbrug

De werkzaamheden aan de Ehzerbrug zijn bijna afgerond. De staalconstructie van de Ehzerbrug wordt versterkt door aannemer Spie (voorheen Janssen Venneboer). Het grootste deel van het werk is gedaan tijdens de wegafsluiting van 21 tot en met 28 juni en het verkeer kan nu alweer gebruik maken van de brug. Er worden de komende weken nog werkzaamheden uitgevoerd waarvoor het verkeer niet gestremd hoeft te worden.

Werkzaamheden Markelosebrug

Ook de staalconstructie van de Markelosebrug wordt deze zomer versterkt door aannemer Spie (voorheen Janssen Venneboer). Daarnaast versterken ze de zogeheten aanbruggen. Dit zijn de weggedeelten tussen het land en de hoofdoverspanning van de brug. Die voorzien ze van een laag beton van 10 cm. Ook vervangen ze de voegen tussen de aanbruggen en de brug. Bovendien duwen ze de Markelosebrug 10 cm omhoog. Op die manier vangen we het hoogteverschil op dat ontstaat door de extra laag beton op de aanbruggen, en blijft er voldoende doorvaarthoogte voor de scheepvaart.

Verkeershinder Markelosebrug

  • Van maandag 24 juli tot en met zaterdag 26 augustus is de Stationsweg (N754) op de brug afgesloten voor wegverkeer, met uitzondering van fietsers en voetgangers.
  • Van donderdag 3 augustus tot en met vrijdag 18 augustus en van maandag 21 augustus tot en met maandag 28 augustus is er lichte verkeershinder voor scheepvaart in het Twentekanaal ter hoogte van de brug. Schepen kunnen passeren op een versmalde vaarweg (29 m doorvaartbreedte) en waar nodig wordt scheepvaartbegeleiding ingezet.
  • Van zaterdag 19 augustus 00.01 uur tot zondag 20 augustus 23.59 uur is de vaarweg ter hoogte van de Markelosebrug volledig gestremd. Een omleiding voor scheepvaartverkeer is niet mogelijk.

Versterking Dorre- en Warmtinkbrug

Aannemer Van Hattum en Blankevoort (voorheen ELJA Beton- en Waterbouw) gaat het betonnen rijdek van de Dorrebrug en de Warmtinkbrug vervangen. De werkzaamheden aan deze bruggen worden gelijktijdig uitgevoerd in het najaar van 2017. Omdat het betonnen rijdek volledig verwijderd moet worden, zijn beide bruggen dan ongeveer 2 maanden niet beschikbaar voor het verkeer. Ook de scheepvaart krijgt te maken met hinder van de werkzaamheden, naar verwachting zal het scheepvaartverkeer gedurende 2 nachten in het weekend gestremd worden. Weggebruikers en vaarweggebruikers worden tijdig geïnformeerd over verkeersmaatregelen, omleidingsroutes en langere reistijd.

Omleiding wegverkeer

Het wegverkeer leiden we tijdens de afsluitingen om. Weggebruikers moeten rekening houden met een langere reistijd van enkele minuten. Gele borden ter plaatse geven informatie over de werkzaamheden en verkeersmaatregelen.

Waarom deze bruggen versterken?

De Ehzerbrug, de Markelosebrug, de Dorrebrug en de Warmtinkbrug zijn gebouwd rond de jaren vijftig en hebben onvoldoende draagkracht voor het huidige zware vracht- en landbouwverkeer. Dat verkeer maakt nu gebruik van alternatieve routes en is daardoor langer onderweg. Om de bereikbaarheid van het gebied rond de Twentekanalen te verbeteren, hebben het Rijk en de regio besloten de bruggen gezamenlijk te versterken. Rijkswaterstaat voert de versterkingsmaatregelen aan de bruggen uit.

Actuele informatie

Bepaalde werkzaamheden, zoals het uitharden van beton, zijn weersafhankelijk. Uitloop van verkeershinder is mogelijk.

Onderliggende pagina's