Nederlandse hulp bij schoner Myanmar

Nieuwsbericht

Nederlandse hulp bij schoner Myanmar

Gepubliceerd op: 04 juli 2017- Laatste update: 04 juli 2017 14:49 uur

In Nederland gooien we met gemak ons afval in de afvalbak. Het afval wordt met regelmaat opgehaald en steeds duurzamer verwerkt. In Myanmar gaan ze heel anders om met afval.

Nadat 3 Nederlandse experts op het gebied van afvalbeheer op scoping missie zijn geweest, blijkt dat Nederland hulp en advies kan bieden aan Myanmar. De missie is uitgevoerd op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in de Myanmarese stad Yangon en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Rijkswaterstaat maakt onderdeel uit van het expertteam dat recentelijk afreisde naar Zuidoost-Azië.

Zwerfafval

De experts bezochten de 2 grootste steden van Myanmar: Yangon en Mandalay. In deze steden eindigt veel afval op straat, bijvoorbeeld omdat het ophaalsysteem niet voldoende werkt. Zwerfafval is niet alleen in deze steden een probleem, maar is ook een landelijk aandachtspunt. Zo komt het afval in de delta’s in het oppervlaktewater terecht.

Dat de gevolgen van zwerfafval en vervuiling groot zijn voor de gezondheid van de bevolking behoeft waarschijnlijk geen uitleg. De bevolkingsgroei, economische groei en de productie van afval gaan hand in hand. De afvaldiensten van Myanmar kunnen dit niet aan. Er is daarom veel belangstelling voor de Nederlandse aanpak.

Nederlandse ondersteuning

Met de Nederlandse kennis over afvalbeheer adviseren de experts van onder andere Rijkswaterstaat Myanmar over een efficiëntere en schonere omgang met afval. Hierdoor verhoogt de kwaliteit van afvalverwerking, blijft het oppervlaktewater schoon en loopt de gezondheid van de Myanmarezen minder gevaar. Uiteraard is een verbeterde omgang met afval niet alleen goed voor Myanmar, maar heeft het ook een positief effect op de rest van de omgeving. Zo zijn we schoon van Nederland tot Myanmar.

Onderliggende pagina's