Tussenversie iSHARE afsprakenstelsel beschikbaar

Nieuwsbericht

Tussenversie iSHARE afsprakenstelsel beschikbaar

Gepubliceerd op: 30 juni 2017- Laatste update: 30 juni 2017 08:48 uur

Er is weer een stap gezet op weg naar drempelloos data delen in de logistiek. Jan Bert Schutrops, president bij Vopak Nederland en voorzitter van de stuurgroep van het Neutraal Logistiek Informatie Platform, nam deze tussenversie van iSHARE in ontvangst. Met dit afsprakenstelsel is het vanaf 2018 mogelijk om data op een simpele en gecontroleerde manier te delen, ook met onbekende partijen.

Rijkswaterstaat werkt sinds januari 2017 als co-creator samen met andere publieke en private stakeholders in de logistieke sector aan het iSHARE afsprakenstelsel. Het doel is om tot 1 uniforme, simpele en gecontroleerde werkwijze te komen, waarmee partijen in de logistieke keten elkaar kunnen identificeren, authentiseren en autoriseren. iSHARE is een belangrijke bouwsteen voor het vertrouwensnetwerk. Organisaties die met hun eigen apps, websites, platformen of programma’s gebruikmaken van iSHARE, voldoen aan de spelregels van het afsprakenstelsel. De spelregels zorgen ervoor dat de gegevensuitwisseling veilig is, de privacy hierbij gewaarborgd is en dat deelnemende organisaties aan de juridische eisen voldoen.

iSHARE in de praktijk

iSHARE draagt bij aan het delen van data met derden. Een kleine greep uit het brede scala aan voorbeelden. 

  • Met behulp van iSHARE kan een binnenschipper straks op een veilige en gecontroleerde manier locatie-, lading- en reisgegevens delen met een andere schipper, rederij of binnenvaartterminal. 
  • Een transporteur checkt of de lading van een klant mee kan met een truck van een collega transporteur. 
  • Een communitysysteem kan met behulp van iSHARE identiteiten van andere communitysystemen vertrouwen. 
  • Of een luchtvaartmaatschappij kan met iSHARE correcties in aangeleverde data real-time laten goedkeuren door een verlader.

Proof of Concepts

De afgelopen maanden is intensief gewerkt aan het ontwikkelen van het afsprakenstelsel. De komende maanden wordt het afsprakenstelsel in Proof of Concepts verder beproefd. Dat gebeurt al door bestaande co-creatiepartners, maar ook nieuwe partijen worden hiertoe uitgenodigd. Logistieke partijen en ICT-bedrijven die belangstelling hebben om iSHARE in de praktijk te beproeven, kunnen zich melden door te mailen

Onderliggende pagina's