Tauw & HAL 24K trotse winnaar Data Challenge 2017

Nieuwsbericht

Tauw & HAL 24K trotse winnaar Data Challenge 2017

Gepubliceerd op: 19 juni 2017- Laatste update: 19 juni 2017 13:59 uur

Vrijdag 16 juni vond in het LEF future center van Rijkswaterstaat de boeiende finale van de Data Challenge 2017 plaats.

Tauw en HAL24K hebben de handen ineen geslagen voor de Data Challenge 2017 met als resultaat een klinkende overwinning

De challenge, een initiatief van een aantal partners van het programma Slim Watermanagement, moest antwoord geven op de vraag: hoe halen we zoveel mogelijk maatschappelijk, ecologisch of economisch rendement uit 1 m3 water. 8 finalisten hielden een pitch waarin ze hun inspirerende en innovatieve oplossingen onder de aandacht brachten bij jury en publiek. De samenwerking tussen de waterexperts van Tauw en de data scientists van HAL24K zorgde voor de overwinning.

Slim watermanagement door Machine Learning en Artificial Intelligence

De inzending van Tauw & HAL24K laat zien dat door gebruik te maken van historische data en de hulp van machine learning (ML) en artificial intelligence (AL) waterniveaus te voorspellen zijn voor grote en voor kleine gebieden. Hierdoor kan gestuurd worden op (ecologische) schade, maatschappelijke veiligheid, energieverbruik en op een optimale verdeling van water tussen verschillende (peil)gebieden. Algoritmes trainen een model dat leert van de data die worden ingevoerd. Wanneer er voldoende data beschikbaar zijn, kunnen voorspellingen gedaan worden. Hoe meer variatie in de data, hoe slimmer en nauwkeuriger de data kunnen worden.

Overige winnaars

Reinier Kramer en Erwin Vonk gingen er met de tweede prijs vandoor met hun idee om de robuustheid van polderwatersystemen in kaart te brengen. Ook zij willen hiervoor gebruik maken van open data en machine learning. De publieksprijs ging naar Vortech's idee van de WaterCorrelator, een softwaretool die verborgen informatie berekent uit databronnen en deze visueel weergeeft.

Durven over grenzen te kijken

De jury was bijzonder tevreden over de inzendingen voor deze Data Challenge. In korte tijd zijn er hele goede idee├źn aangeleverd. De jury noemde dit bewonderingswaardig en hoopvol. 'Als je over de grenzen heen kunt kijken, dan zie je meer. Je moet dit wel durven. En dat is wat veel enthousiaste mensen de afgelopen weken hebben gedaan. Alleen op die manier houden we Nederland leefbaar en veilig', aldus juryvoorzitter Peter Heij, directeur-generaal Ruimte en Water van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De jury bestond verder uit Myriam van Rooij (directieraad KNMI), Bob Demoet (HID RWS West-Nederland Noord) en Henk-Jan Toorneman (hoofd afdeling ICT Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier).

Partners programma Slim Watermanagement

De organisatie van de Data Challenge 2017 was in handen van een aantal partners in het programma Slim Watermanagement (Rijkswaterstaat, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Rijnland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), in samenwerking met het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), het KNMI, de Unie van Waterschappen en Nelen & Schuurmans. Slim Watermanagement is een maatregel in het Deltaplan Zoetwater. Meer weten? Kijk op de website van Data Challenge.

Onderliggende pagina's