SolaRoad, Cliff en PlasticRoad winnen voorronde Rijkswaterstaat voor Making Waves

Nieuwsbericht

SolaRoad, Cliff en PlasticRoad winnen voorronde Rijkswaterstaat voor Making Waves

Gepubliceerd op: 22 juni 2017- Laatste update: 21 juni 2017 17:00 uur

SolaRoad, Cliff en PlasticRoad zijn de 3 innovaties die Rijkswaterstaat heeft geselecteerd om in te dienen bij Making Waves. Deze 3 innovaties maken kans op een podiumplaats tijdens Making Waves, op 7 september op de Afsluitdijk.

Making Waves is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken om cross-sectorale innovaties met een grote maatschappelijke impact verder te helpen. Voormalig secretaris generaal van de VN Kofi Annan en generaal Tom Middendorp zijn sprekers tijdens dit high-level event. Rijkswaterstaat is partner van Making Waves.

Over de winnende innovaties

SolaRoad

SolaRoad is een initiatief van TNO, provincie Noord-Holland, Dynniq en Strukton Civiel en heeft als doel om grootschalig duurzame energie op te wekken met het zonlicht dat dagelijks op 450 km2 wegdek valt. SolaRoad bestaat uit betonnen modules/elementen van 2,5 bij 3,5 m met een licht doorlatende toplaag van ongeveer 1 cm dikte. Onder de toplaag liggen kristallijn silicium zonnecellen. De toplaag toont meteen een belangrijk verschil met het traditionele wegdek. Deze moet namelijk zo veel mogelijk zonlicht doorlaten en vervuiling afstoten. Tegelijkertijd moet de toplaag stroef en sterk genoeg zijn om een veilig wegdek te realiseren.

Cliff

Cliff is een composiet van 48% gebruikte werkkleding, 48% gebruikt plastic en een toevoeging/binder van 4%. De grootste winst is, op zowel milieugebied als op grondstofgebied, dat materialen die normaal verbrand worden, weer ingezet worden als grondstof. Na gebruik worden er nieuwe composieten van gemaakt. Cliff is 40% sterker dan vergelijkbare kunststoffen en kent vele toepassingsmogelijkheden, waaronder wegfundering, diffractoren en oeverbescherming. Cliff wordt op de markt gebracht door Dutch Awearness BV.

PlasticRoad

PlasticRoad bestaat voor 100% uit gerecycled materiaal. Gerecycled plastic en kunststof worden verwerkt tot prefab wegdelen, die in z’n geheel worden aangebracht. De constructie is licht van gewicht en vormt een duurzaam alternatief voor de traditionele weg. Wegen gaan drie keer langer mee. In de holle constructie is ruimte voor kabels, leidingen en regenwater. Gebruik van plastic maakt een reeks nieuwe innovaties mogelijk, denk aan energieopwekking, ultrastille wegen, verwarmde wegen en modulair bouwen. De partijen achter PlasticRoad zijn: KWS, Wavin en Total.

Onderliggende pagina's