Smart mobility: open standaard voor delen van data in de logistieke sector

Nieuwsbericht

Smart mobility: open standaard voor delen van data in de logistieke sector

Gepubliceerd op: 06 juni 2017- Laatste update: 06 juni 2017 13:51 uur

In Nederland krijgen we ruim baan om smart mobility te beproeven in de praktijk. We maken daarbij gebruik van uiteenlopende testfaciliteiten. En dat werpt zijn vruchten af. Hoe? Edwin Papjes van de gemeente Groningen vertelt over de Praktijkproef OpenTripModel.

Assistent-projectmanager OpenTripModel Edwin Papjes: ‘4 Nederlandse steden, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Albert Heijn en Simacan hebben onlangs de Praktijkproef OpenTripModel afgerond. Dit project is onderdeel van het programma Beter Benutten. We hebben belangrijke praktijkervaring opgedaan met het delen van data en de voordelen daarvan voor alle betrokken partijen. Als overheden data delen met de markt - bijvoorbeeld over venstertijden, actuele wegwerkzaamheden of milieuzones - kunnen transportbedrijven hun logistiek in de stad beter organiseren. Zo verbeteren we de doorstroming en leefbaarheid in onze steden én voorkomen we onnodige bureaucratie. OpenTripModel heet de gemeenschappelijke taal die overheden en bedrijven (vervoerders, verladers, dataproviders) vanaf nu kunnen gebruiken om realtime logistieke en verkeerskundige informatie te delen.’

Smart mobility bij Rijkswaterstaat

Om Nederland ook in de toekomst bereikbaar, veilig en leefbaar te houden, zet Rijkswaterstaat kennis, relaties, data, ervaring en landelijk wegennet in om smart mobility verder te brengen. Zo zorgen we ervoor dat smart mobility eraan bijdraagt dat we veiliger, vlotter en comfortabeler van A naar B kunnen reizen, met minder belasting voor het milieu. 

Dit artikel is onderdeel van de Smart Mobility Stories #5. Op de website van de Innovatiecentrale vindt u meer informatie over Smart Mobility Stories.

Onderliggende pagina's