Smart mobility: internationale challenge coöperatief rijden

Nieuwsbericht

Smart mobility: internationale challenge coöperatief rijden

Gepubliceerd op: 06 juni 2017- Laatste update: 06 juni 2017 13:32 uur

In Nederland krijgen we ruim baan om smart mobility te beproeven in de praktijk. We maken daarbij gebruik van uiteenlopende testfaciliteiten. En dat werpt zijn vruchten af. Hoe? Laurens Schrijnemakers van de Technische Universiteit Eindhoven vertelt over een internationale challenge op de openbare weg A270.

Ook Helmond biedt overheden, marktpartijen en kennisinstellingen een unieke combinatie van testfaciliteiten aan: de reallife testomgeving op de A270 tussen Helmond en Eindhoven, de Innovatiecentrale en diverse testfaciliteiten van TASS international. 9 Internationale studententeams lieten vorig jaar op de A270 zien dat auto’s zelfstandig kunnen ritsen, een kruispunt oversteken en een brandweerwagen voorrang kunnen geven. Dit zijn complexe, maar alledaagse verkeerssituaties, waarin de interactie tussen voertuigen onderling en het voertuig en de infrastructuur van groot belang zijn.

Werkt het echt?

Laurens Schrijnemakers (Technische Universiteit Eindhoven, TU/e): ‘We hebben er bewust voor gekozen de challenge te houden in een multi vendor setting en op de openbare weg A270. Onderzoekers gebruiken vaak eigen testomgevingen en eigen voertuigen. Maar als je verschillende implementaties van slimme voertuigen hebt laten samenwerken met elkaar en met de infrastructuur weet je pas echt of het werkt.’

Smart mobility bij Rijkswaterstaat

Om Nederland ook in de toekomst bereikbaar, veilig en leefbaar te houden, zet Rijkswaterstaat kennis, relaties, data, ervaring en landelijk wegennet in om smart mobility verder te brengen. Zo zorgen we ervoor dat smart mobility eraan bijdraagt dat we veiliger, vlotter en comfortabeler van A naar B kunnen reizen, met minder belasting voor het milieu. 

Dit artikel is onderdeel van de Smart Mobility Stories #5. Op de website van de Innovatiecentrale vindt u meer informatie over Smart Mobility Stories.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de websites van de Technische Universiteit Eindhoven, GCDC, Tass International en de Innovatiecentrale.

Onderliggende pagina's