Smart mobility: test met ruim 60 slimme verkeerslichten in regio Schiphol

Nieuwsbericht

Smart mobility: test met ruim 60 slimme verkeerslichten in regio Schiphol

Gepubliceerd op: 06 juni 2017- Laatste update: 06 juni 2017 13:51 uur

In Nederland krijgen we ruim baan om smart mobility te beproeven in de praktijk. We maken daarbij gebruik van uiteenlopende testfaciliteiten. En dat werpt zijn vruchten af. Hoe? Harm Jan Mostert van de provincie Noord-Holland vertelt over een test met slimme verkeerslichten.

De provincie Noord-Holland koos Daimler AG voor de eerste operationele test met een (hoog)geautomatiseerde bus die rijdt tussen het overige verkeer. Dit gebeurde op de busbaan tussen Schiphol en Haarlem.

Veilig, comfortabel en minder brandstof

Harm Jan Mostert, Provincie Noord-Holland: ‘De busbaan is één van de langste vrijliggende busbanen van Europa. Voor deze proef heeft de provincie 19 verkeerslichten uitgerust met de nieuwste communicatietechnieken. Hiermee wordt de bus een paar 100 m voor een verkeerslicht herkend. Het verkeerslicht geeft de bus direct prioriteit. De bus ontvangt ruim voor het bereiken van het verkeerslicht een melding wanneer het licht groen wordt en past haar snelheid hier automatisch op aan. Dit verbetert de veiligheid en het comfort en het brengt de brandstofkosten omlaag. Ook voor vrachtwagens kun je dit toepassen. Andere marktpartijen kunnen ook hun voertuigen of toepassingen testen in het gebied rond de luchthaven. Voor Beter Benutten gaat de provincie Noord-Holland hier nog eens 48 bestaande verkeerslichten omvormen tot een nieuwe generatie intelligente verkeerslichten.’ Meer informatie over deze testomgeving.

Smart mobility bij Rijkswaterstaat

Om Nederland ook in de toekomst bereikbaar, veilig en leefbaar te houden, zet Rijkswaterstaat kennis, relaties, data, ervaring en landelijk wegennet in om smart mobility verder te brengen. Zo zorgen we ervoor dat smart mobility eraan bijdraagt dat we veiliger, vlotter en comfortabeler van A naar B kunnen reizen, met minder belasting voor het milieu. 

Dit artikel is onderdeel van de Smart Mobility Stories #5. Op de website van de Innovatiecentrale vindt u meer informatie over Smart Mobility Stories.

Onderliggende pagina's