Werkzaamheden Faunapassage Maanschoten en afsluiting A1

Nieuwsbericht

Werkzaamheden Faunapassage Maanschoten en afsluiting A1

Gepubliceerd op: 05 april 2017- Laatste update: 05 april 2017 09:57 uur

De Veluwe wordt doorkruist door de rijksweg A1 en het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. Om ervoor te zorgen dat dieren veilig kunnen oversteken, bouwt ProRail in samenwerking met Rijkswaterstaat tussen Stroe en Kootwijk ter hoogte van Maanschoten een ecoduct over de A1 en een faunatunnel onder het spoor.

In april en mei voert ProRail werkzaamheden uit die gevolgen hebben voor het weg- en treinverkeer.

Werkzaamheden ecoduct rijksweg A1

Over beide rijbanen van rijksweg A1 worden er 52 betonnen liggers geplaatst. Deze liggers vormen het dek van het ecoduct. De kranen die de in totaal 104 liggers op hun plek hijsen, komen op de snelweg te staan. Vanwege de veiligheid voor zowel de weggebruikers als de wegwerkers, wordt tijdens deze hijswerkzaamheden de A1 tussen Stroe en Kootwijk in beide richtingen afgesloten voor wegverkeer.

Nachtelijke wegafsluitingen paasweekend

De A1 is voor deze werkzaamheden tijdens het paasweekend van vrijdag 14 april tot en met maandag 17 april 2017 3 nachten afgesloten voor al het wegverkeer. Deze afsluitingen gelden van 22.30 tot 09.00 uur in beide richtingen tussen afrit 17 Stroe en afrit 18 Kootwijk.

Bij de keuze voor deze nachten is rekening gehouden met de verkeersdrukte in deze periode, hinder voor omwonenden en de openingstijden van diverse attracties in de omgeving. Uiterlijk om 09.00 uur ’s ochtends gaat de A1 weer open, zodat onder andere het verkeer richting de toeristische attracties in de omgeving de normale route kan volgen. Bij extreme weersomstandigheden worden de werkzaamheden verplaatst naar een later tijdstip.

Omleidingsroutes

Lokaal verkeer vanaf de A1 tussen afrit 17 Stroe en afrit 18 Kootwijk wordt omgeleid via de N302/N344/N310 (Kootwijkerweg / Apeldoornsestraat / Provincialeweg). Het doorgaande verkeer op de A1 wordt vanaf Barneveld en Apeldoorn omgeleid via de rijkswegen A30/A12/A50. Daarnaast worden weggebruikers al met tekstborden langs de weg geïnformeerd vanaf de knooppunten Hattemerbroek (Zwolle) en Rijnsweerd (Utrecht). Er wordt hierdoor beperkte verkeershinder verwacht.

Werkzaamheden faunatunnel onder het spoor

8 mei 05.00 uur geen treinverkeer mogelijk tussen Amersfoort en Apeldoorn. Nadat in de nacht van 6 mei het spoor is verwijderd, wordt de naast de spoorbaan gebouwde betonnen faunatunnel op zijn plek geschoven. Op zondag 7 mei worden nieuwe sporen over de tunnel aangelegd, zodat het treinverkeer op het traject Amersfoort en Apeldoorn vanaf maandagochtend 8 mei weer normaal kan rijden.

Planning overige werkzaamheden

Na het plaatsen van de liggers over de A1 en de tunnel onder het spoor volgt de verdere afwerking van het ecoduct en de faunatunnel en de inrichting van het gebied. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2017 gereed. Begin 2018 is de aanleg van het ecoduct en de faunatunnel volledig afgerond.

Ontsnipperd

Leefgebieden van planten en dieren worden doorkruist door diverse wegen (water-, spoor- en rijkswegen). Die vormen een barrière en zorgen voor versnippering van deze leefgebieden, waardoor instandhouding van soorten in gevaar kan komen. In het kader van het landelijke Meerjaren Programma Ontsnippering (MJPO) legt de overheid diverse faunapassages aan bij rijkswegen en sporen. Faunapassages moeten die versnipperde gebieden weer met elkaar verbinden.

Onderliggende pagina's