SHIP opent de deuren voor het publiek

Nieuwsbericht

SHIP opent de deuren voor het publiek

Gepubliceerd op: 11 april 2017- Laatste update: 11 april 2017 09:28 uur

Het Sluis- en Haven Informatie Punt (SHIP) is sinds 31 maart 2017 geopend voor het publiek. Iedereen is welkom om een bezoekje te brengen aan dit bijzondere informatiecentrum over de bouw van ’s werelds grootste zeesluis, het omringende havengebied en het Noordzeekanaalgebied in bredere zin.

4 verdiepingen. Een tentoonstelling over de nieuwe sluis, het Noordzeekanaalgebied en innovatieve bedrijven uit de regio. Een restaurant, een educatielokaal voor schoolklassen, een dakterras met uitkijkpunt en een VIP-vergaderruimte met uitzicht over het sluizencomplex. Kortom, het SHIP biedt voor elk wat wils. Programmamanager Anneke Been is blij met het eindresultaat. ‘Het is een prachtig gebouw met een zeer interessante tentoonstelling. Het geeft mensen die weinig over de regio weten een indruk van wat er in dit dynamische stukje Nederland allemaal gebeurt.’

Reis naar de toekomst

Als voorbeeld noemt Been het feit dat er veel vernieuwende bedrijven in de regio zitten. ‘Veel mensen weten dit niet. Daarom ben ik blij dat we dit soort bedrijven nu de gelegenheid geven hun innovaties te tonen.’ Dat gebeurt op een leuke en speelse manier, vertelt Steef Hammerstein van Telstar, de exploitant van het SHIP. ‘In de tentoonstellingsruimte staan grote kubussen. Die kun je opentrekken, waarna je informatie krijgt over het bedrijf en hun innovatie. Bezoekers maken zo een soort ontdekkingsreis naar de toekomst.’

Eendrachtige samenwerking

Been is positief over de totstandkoming van het informatiecentrum. ‘Het SHIP is een initiatief van de provincie Noord-Holland in samenwerking met Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Amsterdam, de havenbeheerders en de gemeenten langs het kanaal. Alle partijen hebben er in eendrachtige samenwerking voor gezorgd dat dit prachtige gebouw er nu staat.’

Beroepsmogelijkheden

Nu het SHIP officieel is geopend, hopen Hammerstein en Been dat bezoekers er in groten getale op afkomen. ‘Het informatiecentrum is echt state of the art’, vertelt een trotse Hammerstein. ‘Er wordt volop gebruikgemaakt van de digitale mogelijkheden van dit moment. Je kunt bijvoorbeeld een virtueel schip door de sluis laten varen of je in een 'e-figuur' omkleden tot havenwerker of loods. Zo laten we mensen op een laagdrempelige manier zien wat voor banen er in deze regio te vinden zijn. Achterliggend doel is jongeren informeren over de beroepsmogelijkheden in de techniek. Zo hopen we natuurlijk ook hun interesse te wekken voor een baan in het gebied.’

Rondleiding

Het SHIP is elke dag geopend van 9.30 tot 18.00 uur en is gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen tijdens de openingstijden op eigen gelegenheid naar het SHIP komen. Maar ze kunnen ook deelnemen aan een georganiseerde rondleiding. ‘Mensen krijgen dan een uitgebreide toelichting op de tentoonstelling’, aldus Hammerstein. ‘Het overwegen waard, omdat je zo nog meer te weten komt over bijvoorbeeld de bouw van de nieuwe zeesluis.’ Belangrijk is wel dat geïnteresseerden zich inschrijven voor de rondleiding. Hammerstein: ‘Dat kan via de website van het SHIP. Hier is natuurlijk ook meer informatie te vinden over wat er allemaal te beleven is.’

Onderliggende pagina's