Onderhoud Koning Willem-Alexandertunnel A2 Maastricht: 12 en 13 april

Nieuwsbericht

Onderhoud Koning Willem-Alexandertunnel A2 Maastricht: 12 en 13 april

Gepubliceerd op: 07 april 2017- Laatste update: 07 april 2017 13:35 uur

Voor goed functionerende en veilige tunnels voert Rijkswaterstaat reguliere onderhoudswerkzaamheden uit. Ook aan de Koning Willem-Alexandertunnel in de A2 bij Maastricht.

Op deze manier blijven de tunnels schoon, werken alle voorzieningen en kunnen we regelmatig controleren hoe alle technische systemen functioneren. Indien nodig voeren we updates van de systemen door.

2 nachtelijke afsluitingen

Rijkswaterstaat voert het onderhoud uit in de nachtelijke uren om zo min mogelijk hinder voor het verkeer te veroorzaken. Het komende onderhoud is gepland op de volgende momenten:

  • Van woensdag 12 april 22.00 uur tot donderdag 13 april 06.00 uur: afsluiting van de onderste tunnelbuizen (A2).
  • Van donderdag 13 april 22.00 uur tot vrijdag 14 april 06.00 uur: afsluiting van de bovenste tunnelbuizen (N2).

Voordeel dubbellaags

De boven elkaar geplaatste tunnelbuizen bij deze unieke dubbellaagse tunnel in Nederland bieden voordeel tijdens de reguliere onderhoudswerkzaamheden die Rijkswaterstaat meerdere keren per jaar uitvoert. Er wordt bewust de keuze gemaakt om de tunnel niet volledig af te sluiten. Op het moment dat gewerkt wordt in de onderste tunnelbuizen, zal het verkeer via de bovenste tunnelbuizen worden geleid. Wordt er gewerkt aan de bovenste tunnelbuizen, dan kan het verkeer in de onderste buizen rijden.

Voor verkeer met bestemming (binnen)stad Maastricht gelden gedurende het onderhoudswerk enkele omleidingen. De omleidingsroutes worden aangegeven op de informatieborden langs de weg. De verkeershinder is naar verwachting beperkt.

A2-tunnel Maastricht: hoe gaat onderhoud en bijbehorend verkeersmanagement in zijn werk?

(Beeldtitel: A2-tunnel Maastricht. Onderhoud en bijbehorend verkeersmanagement.) VOICE-OVER: Om een veilig dagelijks gebruik van de tunnel te kunnen garanderen hebben de tunnel en de voorzieningen regelmatig preventief onderhoud nodig. (Een animatie.) Rijkswaterstaat wordt eigenaar van de tunnel en laat inspecties en onderhoud uitvoeren. Dit gebeurt altijd op momenten wanneer het verkeer er zo min mogelijk last van ondervindt. Bijvoorbeeld 's avonds en 's nachts. (De tunnel heeft twee niveaus.) Het onderhoud vindt steeds plaats in één of twee buizen van hetzelfde tunnelniveau. Het andere tunnelniveau blijft altijd open. Bij onderhoud in het onderste tunnelniveau rijdt het verkeer door het bovenste tunnelniveau. Het doorgaande verkeer kan immers ook via de bovenste buizen weer uitkomen op de A2 richting het noorden of zuiden. (Boven de weg hangen borden.) Alle richtingen staan op de verkeersborden aangegeven, en u hoeft niet om te rijden. Vindt er onderhoud plaats in het bovenste tunnelniveau dan wordt u door het onderste tunnelniveau geleid en, net als op de autosnelweg, doorgestuurd naar de eerstvolgende afrit. (Een verkeersbord verschijnt.) In het noorden is dat afrit 1 van de A79. (Er verschijnt er nog één.) In het zuiden is dat afrit 55 van de A2. Vervolgens wordt u teruggeleid richting stad. U volgt in dit geval de omleidingsborden. (In de tunnel knipperen lampen.) Ondanks regulier onderhoud kan het voorkomen dat er een storing optreedt. (De lampen gaan uit.) Veiligheid staat altijd voorop. Daarom kan het zijn dat de tunnel gedeeltelijk of geheel gesloten moet worden tot de storing is verholpen. Onderhoud wordt vooraf ingepland en aangekondigd via verschillende communicatiekanalen. Check voor u op reis gaat vananaarbeter.nl. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijkswaterstaat. Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het beeld wordt geel met wit. Beeldtekst: Meer informatie? Kijk op a2maastricht.nl/tunnel. Een productie van Rijkswaterstaat. Copyright 2016.)

Gepland onderhoud aan de Koning Willem-Alexandertunnel

Deze nachtelijke afsluitingen maken onderdeel uit van een reeks geplande werkzaamheden voor 2017. Bij het plannen van onderhoudswerkzaamheden is onder andere rekening gehouden met vakantieperiodes en feestdagen. De planning is tot stand gekomen met medewerking van de gemeente Maastricht, Maastricht Bereikbaar en onze partners in de regio.

Avenue2 Instandhouding

Om de tunnel te onderhouden heeft Rijkswaterstaat een contract afgesloten met Strukton. Onder de naam Avenue2 Instandhouding voeren zij de komende 7 jaar het onderhoud uit van alle installaties en systemen in de tunnel. Denk daarbij aan camera's, (nood)verlichting, vluchtdeuren, brandblusinstallaties, besturingssoftware en ventilatoren. Andere reguliere marktpartijen met wie Rijkswaterstaat al bestaande contracten heeft, werken aan het onderhoud van bijvoorbeeld de openbare verlichting buiten de tunnel. Ook voeren zij asfalteringswerkzaamheden uit, groenonderhoud en werkzaamheden aan geleiderails en ander wegmeubilair.

Onderliggende pagina's