Gerenoveerde Gemalen Eefde: schoner en efficiënter

Nieuwsbericht

Gerenoveerde Gemalen Eefde: schoner en efficiënter

Gepubliceerd op: 07 april 2017- Laatste update: 07 april 2017 14:09 uur

In mei 2017 levert de aannemer de gemalen bij Eefde op. Het grote onderhoud, waarmee we in 2015 begonnen, is dan helemaal afgerond. De 4 operationele pompen (2 in elk gemaalgebouw) worden voortaan elektrisch aangedreven. De aangepaste gemalen bij Eefde zijn daardoor schoner en efficiënter.

Geen CO2-uitstoot

Bij de ingebruikname van het gemaal in 1933 werden de pompen elektrisch aangedreven. Tijdens de Koude Oorlog is er echter gekozen voor dieselmotoren, omdat de toevoer van diesel minder onzeker was dan de beschikbaarheid van elektriciteit. Diesel is minder goed voor het milieu, een belangrijke reden om weer over te gaan op elektrische aandrijving. De gemalen hebben daardoor geen CO2-uitstoot meer als de pompen aanstaan. Ook hebben de bedienaars niet meer te maken met stankoverlast van de dieselmotoren.

Toekomstbestendig

We hebben de capaciteit van de gemalen flink verhoogd: van 13 kuub per seconde naar 22 kuub. Daarmee kunnen we aan de verwachte stijging van de waterbehoefte de komende jaren voldoen. Zo is in het oude gemaalgebouw een extra, tweede pomp geplaatst. De huidige 4 pompen hebben meer rendement gekregen en zijn geoptimaliseerd door de elektrische aandrijving. Het systeem is daardoor efficiënter geworden. Ook de bediening is efficiënter. Vóór de werkzaamheden stonden de pompen aan of uit. In de nieuwe situatie kunnen we ze laten draaien op een variabel toerental. Het systeem kiest welke pompen het werk verrichten. 

De huidige pompen zijn bovendien kostenefficiënter:

  • We hebben geen machinisten meer nodig voor het aanzetten van de motoren. De sluismeester kan voortaan zelf de watervraag regelen met een druk op de knop
  • Elektrische pompen zijn goedkoper dan diesel

Onderliggende pagina's