Aanbesteding Fysische metingen volgens Marktvisie

Nieuwsbericht

Aanbesteding Fysische metingen volgens Marktvisie

Gepubliceerd op: 04 april 2017- Laatste update: 04 april 2017 12:00 uur

Rijkswaterstaat is, na vele marktconsultaties en andere sessies met ondernemingen, op 3 april de aanbesteding gestart voor informatievoorziening op het gebied van hydrografische, stromings- en zoutmetingen.

Geheel in de geest van de Marktvisie hebben marktpartijen uitgebreid meegepraat over de scope. Want: de beste oplossingen bedenk je samen.

De aanbesteding Fysische metingen is gestart. Centraal staat de vraag hoe de informatievoorziening op het gebied van hydrografische, stromings- en zoutmetingen betrouwbaar, veilig en betaalbaar kan plaatsvinden. Oftewel: hoe gebruiken we data om de Nederlandse wateren zo goed mogelijk te beheren? Het is een aanbesteding met een andere insteek, waarbij de Marktvisie centraal staat.

Transparante werkwijze

Aan de start van de aanbesteding ging een lange weg vooraf. Zo is de afgelopen maanden met de markt gezocht naar de balans tussen technisch en functioneel uitvragen. Het vaststellen van de juiste criteria voor de gunning en de selectie vroeg om goede samenwerking en een hoog niveau van dossierkennis en ervaring.

De samenwerking in aanloop naar de aanbesteding vonden alle partijen waardevol. Dit heeft immers bijgedragen aan de correctheid, volledigheid en duurzaamheid van de aanbesteding. De transparante communicatie en werkwijze leidden bovendien tot het verdwijnen van scepsis en tot verrassende nieuwe inzichten. Het resultaat is een aanbesteding met een haalbare planning, slimme en eerlijke risicobeheersing en selectiecriteria waar inschrijvers zich op kunnen onderscheiden.

Van woorden naar daden

Ton van der Veen, directeur Bedrijfsvoering en Inkoop van de Centrale Informatievoorziening bij Rijkswaterstaat, blikt tevreden terug. 'Het is prachtig om te zien wat marktpartijen en Rijkswaterstaat op weg naar de aanbesteding hebben neergezet. Geen woorden maar daden. We hebben daadwerkelijk het gedachtegoed van de Marktvisie in de praktijk toegepast. Door deze aanpak zetten wij een vraag in de markt waar ondernemingen mee uit de voeten kunnen.'

Rijkswaterstaat verwacht dat deze werkwijze vaker zal worden toegepast en dat dit kwalitatief goede aanbiedingen zal opleveren. De juiste balans tussen aansturing, controle, implementatie en risicobeheersing, maakt de uitvoering van contracten immers vele malen sterker en eenvoudiger.

Kwaliteit en duurzaamheid

Innovatie, duurzaamheid en efficiƫntie staan centraal bij de aanbesteding Fysische metingen. Zo biedt de uitvraag ruimte om meetgegevens op innovatieve wijze in te winnen en te implementeren. Ook is veel aandacht besteed aan efficiƫnt samenwerken. Bijvoorbeeld door nieuwe meetmethoden en werkzaamheden samen te voegen. Zo kunnen meerdere metingen gelijktijdig in hetzelfde gebied worden uitgevoerd.

Om de duurzaamheid te bevorderen kiest Rijkswaterstaat voor meerjarige contracten. Dit geeft marktpartijen de kans om meerjarige investeringen te doen in goede techniek en werkwijzen.

Inschrijven

Inschrijven op de aanbesteding Fysische metingen kan tot en met 16 mei via TenderNed.

Onderliggende pagina's