Rijkswaterstaat verstevigt oever bij stuw Grave

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat verstevigt oever bij stuw Grave

Gepubliceerd op: 22 maart 2017- Laatste update: 22 maart 2017 13:04 uur

Rijkswaterstaat gaat de oever achter stuw Grave verstevigen. Door de hoge waterafvoer in de Maas van afgelopen periode is de oever aan de Brabantse kant achter de stuw een stuk afgekalfd.

Erosie is een natuurlijk proces bij een rivier. Door de schade aan stuw Grave en de waterkerende functie van de breuksteendam achter dit deel van de stuw, stroomt het water alleen door het kleinere (zuidelijke) deel van de stuw. Door de combinatie van een kleinere doorgang én een hogere waterafvoer afgelopen periode is de natuurlijke erosiekuil achter de stuw verder verdiept en verbreed. De verbreding heeft daarbij de oever van de uiterwaard aangetast. In combinatie met de grotere stroomsnelheid heeft dit gezorgd voor afkalving van de oever over een lengte van zo’n 80 m.

Rijkswaterstaat heeft dit proces voortdurend gemonitord en blijft dit ook doen, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Rijkswaterstaat heeft na het afnemen van de waterafvoer afgelopen week de gesteldheid van de oever in kaart gebracht. Woensdag 22 maart 2017 is gestart we met het verstevigen van de oever door het aanbrengen van stortstenen. Deze werkzaamheden duren ongeveer 1 week.

Onderliggende pagina's