Herstel Schipholtunnel: mijd A4 richting Den Haag

Nieuwsbericht

Herstel Schipholtunnel: mijd A4 richting Den Haag

Gepubliceerd op: 28 maart 2017- Laatste update: 27 maart 2017 23:59 uur

Rijkswaterstaat werkt met man en macht aan herstel van de Schipholtunnel (richting Den Haag) en aan tijdelijke maatregelen, zodat de door brand getroffen tunnel weer open kan. Streven is om voor de dinsdagochtendspits op de hoofdrijbaan twee rijstroken te openen.

Rijkswaterstaat voorziet tijdens de herstelwerkzaamheden ernstige verkeershinder. Ook bij een gedeeltelijke openstelling blijven vier rijstroken dicht (twee op hoofdrijbaan en de beide rijstroken op de parallelbaan). Rijkswaterstaat raadt weggebruikers daarom af om via de A4 van Amsterdam naar Schiphol/Den Haag te rijden. Ook op het omliggende wegennet wordt vertraging verwacht.


De tunnelbuizen in de andere richting, richting Amsterdam, zijn gewoon open. De tunnelbuizen in beide rijrichtingen functioneren in deze tunnel namelijk onafhankelijk van elkaar. Verkeer kan dus wel richting Amsterdam rijden, maar verkeer richting Den Haag zal tot de herstelwerkzaamheden zijn afgerond ernstige hinder ondervinden. Ook blijven de afritten van de A9 naar de A4 dicht. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid, zodat de verkeersdruk op de twee banen in de tunnel beperkt blijft.

Rijkswaterstaat heeft onderzoek gedaan naar de schade en gekeken op welke manier de tunnel zo snel mogelijk veilig (gedeeltelijk) open kan. Essentiële onderdelen worden hersteld. De rijstroken zijn afgesloten in verband met de veiligheid. Het is nog niet bekend hoe lang de tijdelijke maatregelen duren en wanneer alle 6 rijbanen weer open kunnen.

De Schipholtunnel in de richting van Den Haag is sinds maandagmiddag dicht. Ook de parallelbuis ernaast, richting luchthaven Schiphol, is dicht. Oorzaak is een brand in een elektrakast in de vluchtgang tussen de tunnelbuis richting Den Haag en de parallelbuis ernaast, richting de luchthaven Schiphol. Mogelijk is kortsluiting ontstaan. Als gevolg van de brand zijn 70 kabels beschadigd. Dit raakt de tunnelsystemen (o.a. camera’s, verlichting, vluchtroutes, ventilatie). Er zijn strenge eisen als het gaat om de veiligheid in tunnels. De tunnel mag alleen open als het echt veilig is voor de gebruikers.

Onderliggende pagina's