Zeesluis Farmsum vanaf zaterdag weer continue in bedrijf

Nieuwsbericht

Zeesluis Farmsum vanaf zaterdag weer continue in bedrijf

Gepubliceerd op: 23 februari 2017- Laatste update: 23 februari 2017 14:30 uur

Als de weersomstandigheden het toelaten, plaatst Rijkswaterstaat zaterdagochtend de deur van zeesluis Farmsum in Delfzijl terug. Hierdoor kan de scheepvaart 's avonds de sluis weer 24 uur per dag passeren. Tot die tijd kan nog alleen bij laagwater worden geschut.

De scharnier die vorige week kapot ging, is afgelopen week uit de sluismuur verwijderd. Op dit moment wordt de nieuwe scharnier in de muur aangebracht.

Beperking voor de scheepvaart

Voor de scheepvaart is een lengte- en dieptebeperking van kracht. Alleen schepen tot 116 m en met een diepgang tot 3,5 m kunnen door de sluis. Schutten is alleen mogelijk tussen 2,5 uur voor en 2,5 uur na laagwater. Schepen met een diepgang tussen de 3,5 en 4,5 m dienen 24 uur van te voren contact op te nemen met de sluis over wanneer zij geschut kunnen worden. Schepen met een diepgang groter dan 4,5 m worden voorlopig niet toegelaten.

Kapotte scharnier

Woensdagmiddag 15 februari jongstleden is een scharnier van één van de sluisdeuren (zijde Eemskanaal) van de zeesluis Farmsum afgebroken. De sluisdeur is direct na het incident eruit getild waardoor er alleen bij laagwater kan worden geschut. Afgelopen weekend is het materieel voor de herstelwerkzaamheden aangevoerd. Rijkswaterstaat doet nader onderzoek naar de precieze oorzaak van het afbreken van de scharnier.

Onderliggende pagina's