Timelapse verplaatsing nieuwe ophaalbrug Meppelerdiepsluis

Nieuwsbericht

Timelapse verplaatsing nieuwe ophaalbrug Meppelerdiepsluis

- Publication date: 27 februari 2017- Latest update: 27 februari 2017 13:22 hour

Rijkswaterstaat en Combinatie Strukton-Reef (CSR) verplaatsten op 18 en 19 februari de nieuwe ophaalbrug bij de Meppelerdiepsluis. De nieuwe brug werd succesvol op de plek van de oude brug geïnstalleerd.

De ophaalbrug werd in april 2015 gebouwd en in oktober datzelfde jaar op haar tijdelijke locatie in gebruik genomen. De werkzaamheden rondom de Meppelerdiepsluis konden daardoor zonder verkeershinder doorgaan. Het vernieuwen van de brug was nodig, omdat de sluis dieper en breder is gemaakt. Zo kunnen schepen vlotter en veiliger doorvaren. 

De werkzaamheden startten vrijdagnacht om 00.00 uur. Eerst werd de bediening en besturing gedemonteerd. Vervolgens werd de nieuwe ophaalbrug in 3 afzonderlijke delen naar de definitieve plek verplaatst. De operatie verliep geheel volgens plan, de weg was op maandagochtend weer vrij voor verkeer.

Betrokken buurtbewoners

De verplaatsing trok veel bekijks. Betrokken buurtbewoners konden het spektakel vanaf een uitkijkpost bekijken. Daar werd warm drinken uitgedeeld en was er tijd voor uitleg aan de aanwezigen. Er waren vooral vragen over de kenmerken van de brug, het gewicht is namelijk indrukwekkend: de bovenbouw alleen al weegt circa 250 ton. Verder wilde de toeschouwers weten wanneer de weg weer toegankelijk was. Tonny Arissen, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat vertelde: ‘De komende dagen rijdt het verkeer over een noodbrug, in die periode wordt de nieuwe brug op de definitieve locatie getest’. Vanaf 27 februari kan het verkeer weer over de nieuwe brug.

Betrouwbaar, vlot en veilig

De verplaatsing van de 22 m lange brug is onderdeel van de ombouw van de Meppelerdiepsluis van keersluis tot schutsluis. De werkzaamheden zijn nodig om de huidige keersluis om te bouwen tot schutsluis. Met de nieuwe schutsluis worden scheepvaartstremmingen vanwege te hoge of te lage waterstanden voorkomen. De sluis wordt breder en dieper dan de huidige, waardoor schepen vlotter en veiliger kunnen passeren. Door de verbreding is een nieuwe brug nodig. Het project is eind 2017 gereed.

Meer informatie

Meer informatie over het project Meppelerdiepsluis is te verkrijgen via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800 - 8002 (ma t/m zo van 06.00 tot 22.30 uur).