Rijkswaterstaat met herstel sluisdeur Farmsum gestart

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat met herstel sluisdeur Farmsum gestart

Gepubliceerd op: 20 februari 2017- Laatste update: 20 februari 2017 11:31 uur

Rijkswaterstaat is vanmorgen gestart met het vervangen van de kapotte scharnier van één van de deuren van zeesluis Farmsum in Delfzijl. De werkzaamheden gaan minimaal een week duren.

Tijdens de werkzaamheden kan de scheepvaart beperkt gebruikmaken van de zeesluis. De scheepvaart wordt geadviseerd hun reisvoorbereiding hierop aan te passen.

De scharnier is verankerd in de sluismuur en wordt helemaal verwijderd. Daarna wordt de nieuwe scharnier opnieuw in de betonnen muur aangebracht waarna de sluisdeur kan worden teruggeplaatst.

Beperking voor de scheepvaart

Voor de scheepvaart is een lengte- en dieptebeperking van kracht. Alleen schepen tot 116 m en met een diepgang tot 3,5 m kunnen door de sluis. Schutten is alleen mogelijk tussen 2,5 uur voor en 2,5 uur na laagwater. Schepen met een diepgang tussen de 3,5 en 4,5 m dienen 24 uur van te voren contact op te nemen met de sluis over wanneer zij geschut kunnen worden. Schepen met een diepgang groter dan 4,5 m worden voorlopig niet toegelaten.

Kapotte scharnier

Woensdagmiddag 15 februari jongstleden is een scharnier van één van de sluisdeuren (zijde Eemskanaal) van de zeesluis Farmsum afgebroken. De sluisdeur is direct na het incident eruit getild waardoor er alleen bij laagwater kan worden geschut. Afgelopen weekend is het materieel voor de herstelwerkzaamheden aangevoerd. Rijkswaterstaat doet nader onderzoek naar de precieze oorzaak van het afbreken van de scharnier.

Onderliggende pagina's