Publiek welkom bij verplaatsing kazemat Vreeswijk-Oost

Nieuwsbericht

Publiek welkom bij verplaatsing kazemat Vreeswijk-Oost

Gepubliceerd op: 02 februari 2017- Laatste update: 02 februari 2017 16:14 uur

Vanwege de bouw van de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal, wordt een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie verplaatst. Dat gaat er indrukwekkend uitzien! Daarom stellen Rijkswaterstaat en bouwcombinatie Sas van Vreeswijk de verplaatsing open voor het publiek. Iedereen is van harte welkom om op 22 februari een kijkje te komen nemen.

Bouwcombinatie Sas van Vreeswijk verplaatst in februari een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie om ruimte te maken voor de verbreding van het Lekkanaal. Het gaat om 3 kazematten, 1 schutsluis, 1 palengroep en 1 duikerhoofd. Deze verdedigingswerken komen uiteindelijk langs het verbrede kanaal in het landschap te liggen. De verplaatsing is geen sinecure, zo beaamt Jacco Kwakman, omgevingsmanager bij Sas van Vreeswijk. ‘De kazematten, palengroepen en het duikerhoofd worden in z’n geheel verplaatst. Ze worden opgetakeld met een enorme draagportaal en vervolgens op wagentjes langzaam naar hun nieuwe bestemming gerold. Dat gaat er indrukwekkend uitzien!’

Evenement

De verplaatsing is dan ook niet zomaar even gepiept. De kazematten, palengroepen en het duikerhoofd worden namelijk één voor één verplaatst. Omdat de verplaatsing zo’n spektakel is, organiseren Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk een evenement rondom de eerste verplaatsing, die van de kazemat Vreeswijk-Oost. ‘We willen iedereen van harte uitnodigen om op 22 februari een kijkje te komen nemen', aldus Kwakman. ‘Vanaf 08.00 uur ’s ochtends zijn bezoekers welkom op industrieterrein Het Klooster. Daar plaatsen we een grote tent, waar we iedereen kunnen ontvangen. We richten daar ook een expositie in, waar mensen meer te weten kunnen komen over dit deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook bieden we informatie over het project als geheel, de verplaatsing en hoe we dit gaan aanpakken.’

Uitkijkpunt

Op de Lekdijk – vlakbij de huidige locatie van kazemat Vreeswijk Oost – wordt een uitkijkzone ingericht. Bezoekers kunnen hier te voet in ongeveer 10 minuten vanaf het industrieterrein naartoe lopen. ‘Vanaf de uitkijkzone heeft iedereen een goed uitzicht op de daadwerkelijke verplaatsing’, vertelt Kwakman. ‘In de ochtend is eerst te zien hoe de kazemat over de verplaatsingsbaan ook echt wordt verplaatst over een afstand van 150 m. Hij komt rond lunchtijd op zijn nieuwe plek aan. Dat duurt dus wel even en dat moet ook wel; deze kazemat weegt 1.200 ton en we willen natuurlijk niets beschadigen. Daarna begint het precieze werk van het plaatsen van de kazemat op zijn fundering. Centimeterwerk met zo’n gevaarte is niet niks!’

Van alles te beleven

Kwakman kan zich voorstellen dat mensen niet de hele dag bij de uitkijkzone blijven staan. ‘Het is immers februari. De kans is groot dat het een koude dag is en daar sta je niet echt beschut.’ Daarom zorgt Sas van Vreeswijk ervoor dat er op het evenemententerrein bij de keet van Sas van Vreeswijk verder ook van alles te beleven is. ‘Kennismaken en op de foto met soldaten uit de tijd van de kazemat, oud-Hollandse spelletjes en exposities over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het project. Zomaar een greep uit wat er die dag allemaal te doen is.’ Kwakman hoopt en rekent op een mooi hoog bezoekersaantal. ‘Wel vragen we iedereen zo veel mogelijk met de fiets te komen. Er zijn straks parkeerplekken op het evenemententerrein, maar als iedereen met de auto komt wordt het lastig. Natuurlijk zorgen we voor genoeg fietsstallingplekken, dus als het kan, kom dan vooral met de fiets!’, aldus Kwakman.

Lessenserie voor basisscholen

Via de gebiedscoöperatie is het idee ontstaan om de basisscholen een lessenserie aan te bieden voor groep 3 tot en met 8 van de basisscholen in Nieuwegein. De kinderen leren daarbij over Nederland waterland, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het project Beatrixsluis en de verplaatsing van de kazematten. Een bezoek aan het event hoort hier uiteraard ook bij.

Meer over Aanleg 3e kolk Beatrixsluis en verbreding Lekkanaal

Onderliggende pagina's