Onderzoek naar niet-gesprongen explosieven A16 Rotterdam: niets aangetroffen

Nieuwsbericht

Onderzoek naar niet-gesprongen explosieven A16 Rotterdam: niets aangetroffen

Gepubliceerd op: 08 februari 2017- Laatste update: 08 februari 2017 09:55 uur

Op donderdag 2 februari heeft aannemersbedrijf Van den Herik in opdracht van Rijkswaterstaat en in overleg met de gemeente Rotterdam een onderzoek gedaan nabij de Doenkade. Aanleiding? Er zouden mogelijk niet-gesprongen explosieven in de bodem van de polder Schieveen liggen.

Tijdens de opgravingen bleek er een stalen pijp van ongeveer 12 m lang in de grond te liggen. Waarschijnlijk afkomstig van een oude bemalingspomp.

Geen explosieven gevonden

Uit zorgvuldig vooronderzoek bleek de kans aanwezig dat er zogenoemde niet-gesprongen conventionele explosieven in het gebied rondom de Doenkade (kruising N209 en Vliegveldweg). konden liggen. Tijdens de opgravingen bleek het om oud ijzer te gaan: een stalen pijp van zo'n 12 m lang en enkele bomscherven uit de Tweede Wereldoorlog.

Detectieonderzoek

Armaex, een specialist in het opsporen van explosieven, voerde afgelopen zomer het detectieonderzoek uit. Bij dit onderzoek werden op 2 locaties ijzerhoudende objecten opgemerkt. Om zeker te weten of dit explosieven waren of niet, besloot Rijkswaterstaat ze door het bedrijf Van den Herik te laten benaderen. Door dit werk nu uit te voeren kan later veilig gewerkt worden aan de A16 Rotterdam.

Opgraven

Pieter Veen, uitvoerder bij Van den Herik: 'Door middel van gps hebben we de locaties afgezet en met een zogenoemde bomlocator de precieze plek aangegeven. Vervolgens hebben we laag voor laag telkens 30 cm afgegraven met een beveiligde graafmachine. Af en toe groeven we uit veiligheid met de hand verder. Uiteindelijk vonden we resten van een explosief dat al af was gegaan en een stalen pijp van waarschijnlijk een oude bemalingspomp. We hebben al dit materiaal verwijderd.'

Explosieven uit de Tweede Wereldoorlog

Door de Tweede Wereldoorlog bevinden zich op tal van plaatsen in Nederland nog (conventionele) explosieven in de bodem. Zoals granaten en vliegtuigbommen. Zo werden bijvoorbeeld tussen december 2015 en februari 2016 honderden niet-gesprongen explosieven gevonden bij bodemonderzoek voor het Rijkswaterstaatproject Zeesluis IJmuiden. Veiligheid staat altijd voorop. Daarom doen we zorgvuldig onderzoek naar de aanwezigheid van explosieven, voordat we met de uitvoering van een project zoals de A16 Rotterdam starten.

Meer weten

Voor meer informatie en nieuws over de A16 kunt u terecht op de website van A16 Rotterdam of op de projectpagina A16 Rotterdam: nieuwe rijksweg tussen A13 en A16.

Onderliggende pagina's