Meer zand voor Callantsoog

Nieuwsbericht

Meer zand voor Callantsoog

Gepubliceerd op: 14 februari 2017- Laatste update: 14 februari 2017 08:55 uur

Rijkswaterstaat start dinsdag 14 februari 2017 met onderhoud van de kust bij Callantsoog. Tussen strandpaal 12 ten noorden van strandopgang Abbestee, en strandpaal 14 ten zuiden van strandpaviljoen De Strandtent, spuiten baggerschepen over een lengte van 2 km 400.000 m3 zand op het strand. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind maart klaar.

Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden op het strand en in zee recreƫren. Het werkterrein is echter verboden gebied, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. Strandgasten kunnen het werkterrein aan de kant van de duinen passeren. Hondenbezitters moeten hun hond aangelijnd houden. Watersporters moeten een veilige afstand houden tot het baggerschip. De werkzaamheden gaan dag en nacht, 7 dagen per week door.

Onderhoud voor de kust

Bij Callantsoog wordt naast het onderhoud van het strand later dit jaar over diezelfde afstand van 2 km nog eens 1 miljoen kubieke m zand op de zeebodem aangebracht, op ongeveer 1 km uit de kust. Op deze manier wordt de basiskustlijn hier het best op zijn plaats gehouden en blijft Callantsoog goed beschermd tegen de zee. Het zand wordt op grotere diepte dan normaal aangebracht. Hiermee onderzoekt Rijkswaterstaat of het zand zich op dezelfde manier verspreidt in vergelijking met het aanbrengen van zand dichter op de kust. Ook wordt onderzocht of deze aanleg invloed heeft op de levensduur van de strandsuppletie bij Callantsoog.

Noodzaak kustonderhoud

Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op de pagina Kunstonderhoud of via de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002 (gratis).

Onderliggende pagina's