Terugblik Rijkswaterstaat op InfraTech

Nieuwsbericht

Terugblik Rijkswaterstaat op InfraTech

Gepubliceerd op: 26 januari 2017- Laatste update: 26 januari 2017 17:36 uur

Met 637 exposanten en 21.017 bezoekers was InfraTech 2017 groter dan ooit. Daarmee toonde deze 12e editie van de tweejaarlijkse vakbeurs – die dinsdag 17 januari begon en vrijdag de 20e afsloot – haar grote belang voor de infrasector. Het thema van dit jaar was ‘slim verbinden’. En dat heeft ook Rijkswaterstaat gedaan, als gastheer en als deelnemer.

Directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers: ‘Het is een fantastisch platform om te komen tot innovatie in de bouw en vooral om de schaalvergroting van innovatie die nodig is te bewerkstelligen. 

Als gastheer van de InfraTech – samen met de gemeente Rotterdam – was Rijkswaterstaat niet alleen te vinden op de eigen stand, maar ook intensief betrokken bij nieuwe initiatieven als het Smart Mobility Plein en de 'Goede gesprekken op de dijk’ over het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De gesprekken en sessies op de stands waren goede startpunten voor de dialoog tussen de aanwezige professionals. Overheden, marktpartijen, kennisinstellingen en brancheorganisaties hadden deze vier dagen in Ahoy meer dan genoeg gespreksstof. Hieronder een greep uit de vele activiteiten waarbij Rijkswaterstaat betrokken was.

In gesprek met

In de gezamenlijke stand van ProRail en Rijkswaterstaat stond een serie gesprekken op het programma over onderwerpen die nu spelen in de bouw. Zo ging Aline Arends, implementatiemanager Marktvisie, op de openingsdag van de InfraTech in gesprek met Theo Winter, bestuurder van bouwbedrijf Dura Vermeer. Een dag later schoof directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers aan om van gedachten te wisselen met Karin Sluis, algemeen directeur van ingenieursbureau Witteveen+Bos. De gesprekken werden live gestreamd en zijn nog steeds integraal terug te zien

Op dag 3 stonden nog gesprekken over de verbetering van prestatiecontracten en over wat de marktvisie in projecten betekent voor opdrachtgever, opdrachtnemer en stakeholders. Met onder meer Ferdinand Bockhoudt, die vertelde over zijn ervaringen als contractmanager voor het grote wegenprogramma Schiphol-Amsterdam-Almere.

Duurzaamheid als “business as usual”

Tijdens de InfraTech tekende directeur-generaal Dronkers namens de gehele Rijksoverheid de Green Deal Duurzaam GWW 2.0. Deze Green Deal heeft als ambitie om duurzaamheid in 2020 een integraal onderdeel te laten zijn van spoor-, grond-, water- en wegenbouwprojecten en borduurt voort op de Green Deal GWW uit 2013. ‘Onze sector heeft een grote footprint, en Rijkswaterstaat draagt daar, als grote opdrachtgever, aan bij’, zei Dronkers. ‘Ik maak mij er vanuit onze duurzaamheidsambitie hard voor de Aanpak Duurzaam GWW naar de bedoeling te gaan uitvoeren. Deze Green Deal is een springplank naar duurzaamheid als “business as usual”.’

Circulaire economie

Onder de titel ‘AMROR gaat Circulair’ gingen de gemeenten Amsterdam en Rotterdam en Rijkswaterstaat – samen AMROR – op het Gemeenteplein in gesprek met professionals uit de wereld van plastic, beton en asfalt. Thema: hoe kunnen we deze materialen zo efficiënt mogelijk hergebruiken en zo de circulaire economie van 100% hergebruik dichterbij brengen? Met de drie sessies raakte AMROR een belangrijk onderwerp, want circulaire economie was een van de 4 overkoepelende thema’s van InfraTech 2017.

Innovatieprijs

Het dijkversterkingsproject KIS – onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma –werd op donderdag de grote winnaar van de InfraTech Innovatieprijs. De samenwerking tussen Mourik Infra, Besix en het waterschap Rivierenland won in de categorie projectinnovatie en pakte de Cobouw Publieksprijs. De Shimlift, een spoorinnovatie van Movares en BAM, won in de categorie productinnovatie.

Stop wishing, start doing

Op vrijdag stond nog een prijsuitreiking op het programma. Ditmaal voor het bouwproject waarin het beste is samengewerkt. De prijsvraag ‘Stop wishing, start doing’ van het Opdrachtgeversforum in de Bouw had 8 genomineerden opgeleverd die hun samenwerkingsproject mochten pitchen. Grote winnaar – met zowel de publieksprijs als de juryprijs – was het project ‘Integraal beheercontract Van Gogh Museum’, waarin het Rijksvastgoedbedrijf, Strukton Worksphere en het museum zelf samenwerkten. Zij scoorden veel punten bij de jury voor de originele pitch en de meest vernieuwende en toegewijde samenwerking. Het publiek waardeerde ook de enthousiaste pitch van technisch managers Theo van Maris (Rijkswaterstaat) en Bart Ranke (aanneemcombinatie Hyacint) en stemde hun Rijkswaterstaat-project Renovatie Velsertunnel naar een 3e plaats.

Rijkswaterstaat Marktdag

Op woensdag 18 januari trok een grote groep beursbezoekers naar de eerste verdieping van Ahoy, waar Rijkswaterstaat parallel aan de InfraTech de Marktdag organiseerde. Het programma varieerde van luchtig – huwelijksexpert Paulien Timmer legde de link tussen samenwerken en een (goed) huwelijk – tot serieus – hoogleraar Walther Ploos van Amstel over ketensamenwerking. Daarnaast waren er sessies die samen met onze partners van brancheorganisaties waren vormgegeven. De gespreksonderwerpen waren afkomstig uit de Marktvisie: gedrag en cultuur, prijsvorming, ‘EMVI 2.0 en tenderen’, risico’s en onze grootste gezamenlijke opgaven. Zo bood de Marktdag – net als de InfraTech – weer alle gelegenheid tot uitwisseling van ideeën, kennis en visitekaartjes.

Onderliggende pagina's