Rijkswaterstaat klaar voor het stormseizoen 2016-2017

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat klaar voor het stormseizoen 2016-2017

Gepubliceerd op: 01 oktober 2016- Laatste update: 01 oktober 2016 08:00 uur

Storm op komst? Na een lange periode van zomers weer denkt niemand aan storm. Toch start vandaag, 1 oktober, officieel het stormseizoen.

Stormen kunnen het hele jaar door voorkomen. Tijdens het stormseizoen, dat loopt van 1 oktober tot 15 april, kan een flinke storm het water zo opstuwen, dat de waterstanden extra hoog worden. Alles moet dan op orde zijn, zodat Rijkswaterstaat samen met de waterbeheerders op tijd actie kan ondernemen om te zorgen dat Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar blijft, óók als het stormt en het water stijgt.

Samen werken aan waterveiligheid

Rijkswaterstaat heeft ruim 200 jaar kennis van de inrichting van ons land en gebruikt dit om Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar te houden. In een land dat grotendeels onder zeespiegel ligt, is veiligheid tegen hoogwater niet vanzelfsprekend. Bescherming blijft hard nodig. Door opwarming van de aarde en van het zeewater stijgt het zeewaterpeil, de bodem daalt en we krijgen vaker te maken met stormen, heftige regenbuien en hoge waterstanden.

Rijkswaterstaat werkt samen met andere waterbeheerders hard aan veiligheid tegen hoogwater. In Watermanagementcentrum Nederland monitoren wij continu de waterstanden en waarschuwen bij hoogwaterdreiging tijdig de waterbeheerders. Als het nodig is sluiten wij onze stormvloedkeringen.

Stormvloedkeringen paraat

Onze stormvloedkeringen beschermen, samen met de achterliggende dijken van de waterschappen, ons land tegen hoogwater. Alle stormvloedkeringen in Nederland zijn in de periode vóór het stormseizoen, gecontroleerd, onderhouden en getest met proefsluitingen om te controleren of zij aan de gestelde veiligheidsnormen voldoen. Betrokken medewerkers worden continu getraind, zodat zij op cruciale momenten weten hoe te handelen.

Rijkswaterstaat beheert

  • 5 stormvloedkeringen
  • 10 stuwen
  • 17 gemalen
  • 93 sluizencomplexen (met 153 sluizen)
  • 249 km aan (primaire) waterkeringen (waaronder duinen, dijken en dammen)
  • 480 km aan regionale keringen

Op onze pagina Waterkeringen kunt u meer lezen over onze waterkeringen. Bekijk ook de animatie over de werking van onze 5 iconische stormvloedkeringen.

Publieksactiviteiten

In de maand oktober kunt op verschillende locaties een kijkje achter de schermen nemen om te zien en te beleven hoe Rijkswaterstaat u, samen met haar partners beschermt tegen hoogwater.


DatumLocatieActiviteitMeer informatie
7 - 8 oktoberOosterscheldekeringBezoek de Publieksdagen van de Oosterscheldekering en beleef hoe deze iconische Stormvloedkering al 30 jaar een groot deel van Zeeland beschermt tegen extreem hoogwater.Programma van de Publieksdagen
12 - 19 oktoberDiverse locatiesWeek van Ons Water: u kunt op diverse plekken in Nederland zien hoe waterpartners werken aan uw en onze waterveiligheid en wat u kunt doen om wateroverlast tegen te gaan.Programma van Week van Ons Water

Onderliggende pagina's