Afronding project Ondiepe Zones: Eilanden IJsselmonding krijgen naam

Nieuwsbericht

Afronding project Ondiepe Zones: Eilanden IJsselmonding krijgen naam

Gepubliceerd op: 03 oktober 2016- Laatste update: 03 oktober 2016 09:07 uur

Begin augustus stelden Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de gemeente Kampen, omwonenden en recreanten van het Ketelmeer in de gelegenheid namen voor 5 eilanden in de IJsselmonding te bedenken.

Ter ere van het afronden van het project Ondiepe Zones. Ruim 200 namen werden ingezonden. De jury koos namen die passen bij het gebied en de historie. Vanaf vandaag heten de 5 eilanden: Ramspolplaat, Kamperplaat, Schokkerplaat, Kattenplaat en Ketelplaat.

Onthulling namen

Even leek het erop dat onweer roet in het eten zou gooien en de tocht naar de eilanden niet door zou gaan. Maar na een fikse bui brak de zon door en reisden een kleine 50 genodigden per salonboot en viskotter af naar de 5 eilanden in de IJsselmonding. Daar onthulden de prijswinnaars hun naam voor de eilanden. Prijswinnaars waren Hilda Vinke, Herman van Sermondt, Mickeal Lommerde, Henk de Lange en Hans Houkema. Zij lichtten kort toe waarom zij hun naam gekozen hadden. De organisatie was blij verrast met de shanty die Hans Houkema ter ere van het eiland Ramspolplaat had geschreven: 'Er ligt de fraaie Ramspolplaat. Daar bij dat mooie Ramspol die naam bleef hetzelfde na wijs beraad.' Houkema: 'Dit eiland staat al jaren bekend als de Ramspolplaat. Ik ben blij dat de jury mijn suggestie om die naam in ere te houden, heeft gewaardeerd.' Loco-burgemeester van de gemeente Kampen, Martin Ekker is trots dat er nu een ‘Kamperplaat’ is. Henk de Lange, bedenker van deze naam: 'Er was al een Kampereiland, mooi dat er nu ook een Kamperplaat is!'

Afsluiting project Ondiepe zones

Het project Ondiepe Zones, gericht op verbetering van de waterkwaliteit en de natuur in het Ketelmeer en Zwarte Meer, wordt met deze namenwedstrijd afgerond. Rijkswaterstaat heeft in het Ketelmeer en het Zwarte Meer het leefgebied voor vissen, vogels en waterdiertjes uitgebreid en verbeterd door eilanden en ondiepe zones aan te leggen en rietplaggen te planten.

Enthousiasme

Het enthousiasme voor de namenwedstrijd was groot. Ruim 200 suggesties stroomden binnen. Uitgebreide motivaties waren meegestuurd. De jury had een ruime keuze. Gekozen is om alle 5 de eilanden te laten eindigen met ‘plaat’. Alle namen voldoen ook aan de eisen die bij de namen werden gesteld, namelijk: passend bij de historie en bij het gebied.

Onderliggende pagina's