Rijkswaterstaat test inzet van onbemand vliegtuig voor inspecties en handhaving op het water

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat test inzet van onbemand vliegtuig voor inspecties en handhaving op het water

Gepubliceerd op: 09 september 2016- Laatste update: 09 september 2016 14:47 uur

Rijkswaterstaat heeft voor het eerst testen uitgevoerd waarbij een onbemand vliegtuig is ingezet voor handhaving, inspecties en incidentmanagement op het water.

Er is onder andere verkend of het mogelijk is om met behulp van het onbemande vliegtuig lozingen in de haven van Lauwersoog in beeld te brengen, de dijk van het Lauwersmeer naar de Waddenzee te inspecteren en om drenkelingen te lokaliseren.

De experimenten zijn van 30 augustus tot en met 2 september uitgevoerd in Lauwersoog en omgeving. Voor de testen is gebruik gemaakt van een onbemand vliegtuig van het ministerie van Defensie, de ScanEagle. De camerabeelden blijken van hoge kwaliteit te zijn en we hebben dingen kunnen zien die bij de inzet van bijvoorbeeld een helikopter veel moeilijker zijn waar te nemen. Alle experimenten worden de komende tijd uitgebreid geƫvalueerd.

Leren door te doen

Rijkswaterstaat is voortdurend op zoek naar slimme, duurzame, veilige en betaalbare manieren om ons land veilig, bereikbaar en leefbaar te houden. Experimenten zoals deze zijn nodig om scherp te krijgen hoe we technologische vernieuwingen zoals bijvoorbeeld sensoren en drones kansrijk kunnen inzetten. Op deze manier leren we door het te doen.

Oefening ministerie van Defensie

De eenheden van de Koninklijke Landmacht oefenen om ingezet te kunnen worden in binnen- en buitenland. In Nederland kunnen overheidsorganisaties een beroep doen op de kennis en middelen van Defensie. Deze oefening is een mooie gelegenheid om samen te experimenteren en te verkennen of de middelen van Defensie bruikbaar zijn voor de taken van Rijkswaterstaat.

Het onbemande vliegtuig: de ScanEagle

Rijkswaterstaat heeft voor de experimenten een ScanEagle van het ministerie van Defensie ingezet. De ScanEagle is een onbemand vliegtuig dat inlichtingen kan inwinnen over een situatie en de omgeving. Dit doet het toestel met een daglichtcamera en voor nachtopnames met een infraroodcamera. De beelden van de camera zendt het toestel live door naar een grondstation, waar ook de besturing van de camera plaatsvindt.

Onderliggende pagina's