Icoon Afsluitdijk van start

Nieuwsbericht

Icoon Afsluitdijk van start

Gepubliceerd op: 05 september 2016- Laatste update: 05 september 2016 09:32 uur

Ruim 3.000 mensen kwamen dit weekend naar de Afsluitdijk voor de start van het project Icoon Afsluitdijk.

Waterlicht zaterdagnacht.

In bijzijn van Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en gedeputeerde van de provincie Friesland Klaas Kielstra, onthulde ontwerper en innovator Daan Roosegaarde de concepten die hij samen met zijn team ontwikkelde voor de Afsluitdijk. Daarna volgde de speciaal voor de Afsluitdijk ontwikkelde editie van Waterlicht. Het publiek kon de concepten van Roosegaarde bekijken in de tijdelijke expositie op Breezanddijk. 

Rijkswaterstaat versterkt de komende jaren de Afsluitdijk om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen de kracht van het water. Er komen onder meer nieuwe keersluizen en pompen om meer water te kunnen afvoeren, waardoor het grootste gemaal van Europa ontstaat. Rijk en regio hebben de versterking van de Afsluitdijk aangegrepen om ook initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme, natuurontwikkeling en duurzame energie de ruimte te geven. Studio Roosegaarde kreeg de opdracht om een bijdrage te leveren aan het versterken van de waarde van de Afsluitdijk als Icoon voor de Nederlandse waterbouw, Dutch design en innovatie. 

De aftrap voor het project Icoon Afsluitdijk werd vrijdagavond gegeven met de onthulling van de ontwerpen van Daan Roosegaarde. Minister Schultz van Haegen, minister Bussemaker en gedeputeerde Kielstra gingen daarbij in op de achtergrond van het project. Minister Bussemaker deed dit via een videoboodschap. Daan Roosegaarde onthulde de ontwerpen die hij met zijn team het komende jaar zal uitwerken. 

Roosegaarde: 'Het Nederlandse landschap is van oudsher al een plek van innovatie. Onze dijken symboliseren het creatief vermogen van Nederland om te leven met het water. Met een subtiele laag die duisternis en licht met elkaar verbindt, maken wij een nieuwe koppeling tussen historie en toekomst, tussen praktisch en poëtisch en tussen mens en natuur. Het is een eer om aan te werken.'

Roosegaarde onthulde vrijdag als eerste zijn Spiegelstenen: originele basaltstenen uit de dijk die licht-reflecterend zijn gemaakt. Een ode aan de bouwers van de Afsluitdijk. Aansluitend werd een speciaal voor de Afsluitdijk ontwikkelde editie van Waterlicht getoond op Breezanddijk. Het kunstwerk was vrijdag en zaterdagnacht voor publiek toegankelijk en kon rekenen op meer 3.000 bezoekers. De beelden van Waterlicht zorgden ervoor dat de Afsluitdijk trending topic was op sociale media. 

De Afsluitdijk Open, de run die op zondagochtend gepland stond, werd wegens slechte weersomstandigheden afgelast. Er wordt gezocht naar een andere datum, zodat de mensen die zich hebben ingeschreven voor de Afsluitdijk Open alsnog op een ander moment het unieke hardloopevenement kunnen beleven.

Concepten Icoon Afsluitdijk

Twee concepten van Roosegaarde, die in 2017 worden gerealiseerd, hebben een permanent karakter: Lichtpoort en Lichtlijn. 

Lichtpoort: van zowel het Lorentz- als het Stevin-sluizencomplex (aan het begin en het einde van de Afsluitdijk) wordt het verouderde beton gerestaureerd. De 60 opgeknapte monumenten worden voorzien van een retroreflecterende laag die oplicht door de koplampen van passerende auto’s. Er is geen licht te zien als er geen auto’s rijden. Roosegaarde maakt van de sluizen zo een spectaculaire entree voor de Afsluitdijk. 

Lichtlijn: Studio Roosegaarde versterkt de 32 km lange Afsluitdijk door een retroreflecterende geleiderail die alleen oplicht door de koplampen van passerende auto’s. Deze strakke en bijna zen-achtige lijn van lichtreflectie, die de rechtheid en icoonstatus van de Afsluitdijk versterkt, geeft een gevoel van rust en veiligheid. 

De overige concepten die in de loop van 2017 worden onthuld hebben een tijdelijk karakter. 

Windvogel: Windvogel wordt in samenwerking met de TU Delft ontwikkeld naar de droom van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren. Deze hoog boven het landschap zwevende vliegers wekken door de wind energie op van 20 tot soms wel 100 kW. Aan de droom van Ockels voegt Roosegaarde lichtgevendheid toe, die een spel van dansende lijnen geeft en visualiseert dat energie overal om ons heen is. 

Glowing Nature: Studio Roosegaarde kweekt lichtgevende algen uit de natuur om ze meer licht te laten geven en langer te laten leven. Ze zijn puur natuur en een van de oudste micro-organismen op aarde. De algen komen lichtgevend en interactief binnen in de historische kazemat uit 1932 aan de Frieslandzijde. Bezoekers kunnen een directe interactie aangaan: als de algen in beweging komen, geven ze licht.

Daan Roosegaarde

Ontwerper en innovator Daan Roosegaarde (1979) staat internationaal bekend om zijn sociale ontwerpen. Met zijn team van designers en engineers te Studio Roosegaarde werkt hij aan ontwerpen die de relatie tussen mens en ruimte verbeteren. Roosegaarde heeft diverse internationale awards gewonnen in de design- en kunstwereld en is onder meer tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam, Tate Modern in London en openbare ruimtes over de hele wereld. Interactie, innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als techno-poëzie.

Onderliggende pagina's