Groefwier succesvol behouden op de dijk van Sint-Annaland

Nieuwsbericht

Groefwier succesvol behouden op de dijk van Sint-Annaland

Gepubliceerd op: 13 september 2016- Laatste update: 13 september 2016 14:24 uur

Projectbureau Zeeweringen heeft in 2015, na het versterken van de dijk bij Sint-Annaland, 700 oude basaltblokken die waren begroeid met het zeldzame en kwetsbare groefwier teruggeplaatst.

Uit recent onderzoek van Bureau Waardenburg is gebleken dat het plantje nu ook groeit op de nieuwe versterkte glooiing.

Groefwier (Pelvetia canaliculata) is een soort bruinwier dat van oorsprong groeit op rotskusten. In Nederland komt deze soort alleen voor op enkele plaatsen in de Oosterschelde. Groefwier hecht zich permanent aan een vaste ondergrond (onder andere basaltzuil). Indien deze bevestiging wordt verbroken, kan deze niet worden hersteld.

In 2014 waren, voorafgaand aan de dijkversterking bij Sint-Annaland, op kleine schaal technieken getest om te kijken hoe het groefwier kon worden behouden. Deze testen werden uitgevoerd bij de Zandkreek, Burghsluis en Sint-Annaland. Daaruit bleek dat het terugzetten van 'oude' basaltblokken begroeid met groefwier de beste kans bood voor het in stand houden van dit zeldzame wier. Jonge groefwiertjes zijn nu ook gevonden op de nieuwe betonzuilen.

Meer informatie

Meer informatie over het behoud van het groefwier bij Sint-Annaland vindt u op de website DeltaExpertise.

Onderliggende pagina's