Bereikbaarheid via A2 essentieel voor economische ontwikkeling

Nieuwsbericht

Bereikbaarheid via A2 essentieel voor economische ontwikkeling

Gepubliceerd op: 15 juli 2016- Laatste update: 15 juli 2016 15:31 uur

Om economische ontwikkeling te stimuleren is bereikbaarheid essentieel. De enige goede noord-zuidverbinding van Nederland is de A2. De aorta van Nederland is belangrijk voor de economie, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. De robuustheid van het netwerk heeft daarom continu aandacht nodig en moet meegroeien met Nederland.

'Tijd is geld' kan heel letterlijk genomen worden als een vrachtwagen in de file staat. Het kost een werkgever al snel €60,- per uur. Stilstand op de A2 zorgt voor hogere kosten en maakt Limburg als vestigingsplaats minder aantrekkelijk.

Trots op bijzondere samenwerking

De omliggende gemeenten, de provincie en het bedrijfsleven in Limburg zijn daarom een bijzondere samenwerking aangegaan, vertelt Jos Meessen. Hij is secretaris Midden-Limburg bij de Limburgse Werkgevers Vereniging met als beleidsveld ‘Bereikbaarheid, Ketensamenwerking Bouw’ van de Limburgse Werkgevers Vereniging. 'We hebben de handen ineen geslagen en dat heeft ervoor gezorgd dat de verbreding tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide weer terug op de agenda van de minister kwam.' Het gezamenlijke optreden van de stakeholders tijdens een bijeenkomst in 2012 in Roosteren heeft de ogen geopend van de vaste Kamercommissie infrastructuur en milieu. 'De samenwerking liet zien dat alle partijen belang hadden bij een verbreding van de A2 op dit traject.'

De bijzondere samenwerking stopte niet na het positieve besluit van de minister en de provincie Limburg. Ook in het vervolgtraject bleven de betrokken partijen samenwerken. In een periode van een half jaar heeft het project vorm gekregen en is ervoor gezorgd dat de wensen van zowel de provincie, als de gemeenten en het bedrijfsleven zo goed mogelijk zijn verwerkt. De afspraken liggen nu vast en in 2017 wordt het ontwerptracébesluit (OTB) opgeleverd. 'Ik ben trots op deze bijzondere samenwerking en het resultaat tot nu toe', stelt Jos Meessen.

Van nationaal naar internationaal

Het verbeteren van de robuustheid van het netwerk heeft nationaal veel voordelen. Een betere bereikbaarheid van steden en gevestigde bedrijven, meer investeringen en het aantrekken van nieuwe bedrijven en van goed personeel wordt makkelijker. Niet alleen nationaal, maar ook over de landsgrenzen heen heeft de verbreding voordelen. Een goede doorstroming van het netwerk trekt internationaal georiënteerde bedrijven aan. Ook wordt het voor toeristen steeds aantrekkelijker om Nederland als vakantiebestemming te kiezen

Kijkend naar de toekomst

Het project beslaat slechts een klein gedeelte van de A2. Daarom is er in de toekomst nog veel te winnen. Meessen vertelt dat het volgende aandachtsgebied ligt tussen Echt en Eindhoven. 'Daar wordt nu gekeken op welke manier het stuk Weert – Eindhoven beter benut kan worden. Misschien stimuleren van andere reistijden of vervoersmiddelen? De monitoring daarvoor is gestart. Hopelijk zorgt dat voor bewustwording en komt ook dit traject nog sterker en sneller op de politieke agenda.'

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden aan de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide vindt u op de projectpagina A2: wegverbreding Het Vonderen-Kerensheide.

Onderliggende pagina's