We4Sea winnaar Match of the concepts iSea 2016

Nieuwsbericht

We4Sea winnaar Match of the concepts iSea 2016

Gepubliceerd op: 01 juni 2016- Laatste update: 01 juni 2016 16:56 uur

iSea, hét netwerkevenement dat Rijkswaterstaat Zee en Delta dit jaar alweer voor de derde keer heeft georganiseerd om een duurzaam gebruik van de Noordzee en Deltawateren te promoten, was wederom een groot succes.

Ruim 150 deelnemers waren in het RDM-gebouw in Rotterdam aanwezig voor een dag vol presentaties, workshops en de pitchwedstrijd: Match of the Concepts.

In twee rondes hebben 11 mensen de mogelijkheid gekregen om hun idee voor een duurzamer gebruik van de Noordzee en Deltawateren aan de aanwezigen en een deskundige jury te presenteren. Uit deze 2 rondes zijn de beste 4 ideeën doorgedrongen tot de grote finale. De jury en het publiek hebben uiteindelijk de winnaar gekozen. De winnaars van 2016 zijn Michiel Kagert en Dan Veen met het concept We4Sea. Zij winnen een innovatievoucher ter waarde van 10.000 euro te besteden bij één van de grote kennisinstituten en ondersteuning van dat instituut en een-op-eenbegeleiding vanuit de overheid bij de realisatie van het idee.

We4Sea

De kerntechnologie van We4Sea ligt in de ontwikkelde software, die data van verschillende bronnen (stroming, golfhoogte, positie en vaarsnelheid van schepen) combineert en analyseert. Door gebruik van big data analyse bij zeeschepen, krijgen scheepseigenaren inzicht in de energie-efficiëntie van hun schip en advies hoe dit te verbeteren. Het concept heeft bewezen besparingen van 20% in brandstofverbruik te kunnen realiseren bij gelijke vaarsnelheid.

Eervolle vermeldingen

Eervolle vermeldingen zijn er voor de overige 3 finalisten:

Malenthe Teunis – met het concept Verdienmodel voor Oesterbankherstel. Een 3-zone-concept dat niet alleen zorgt voor het herstel van de oesterbanken, waardoor de Noordzee weer een divers ecosysteem rijker is. Maar ook dat de investering voor herstel terugverdiend kan worden door meervoudig ruimtegebruik, wat niet eerder in de Noordzee is gerealiseerd.

Theo van den Heuvel met het concept MiRS: Mixed Robot Swarm. Het beoogde resultaat van MiRS is een zeevisserij zonder bijvangst en zonder schade aan de zeebodem, dus zonder gebruik van netten. Door middel van robot vissen zou een prooi met grote precisie geselecteerd kunnen worden en is op elk moment precies bekend hoeveel vissen of schaaldieren er al zijn gevangen. Op grond van sonarbeelden kan de visser de zwerm naar bepaalde locaties dirigeren. De leefomgeving van de vissen wordt.

Marie Brousse met het concept The Biohut, een kunstmatige kraamkamer (microhabitat) voor vissen om de biodiversiteit in onder andere havengebieden te vergroten. Op deze wijze kunnen ook havens bijdragen aan de levenscyclus van de vissen.

Kijk voor meer informatie op de pagina iSea 2016.

Onderliggende pagina's