Wapentransport crasht in de modder

Nieuwsbericht

Wapentransport crasht in de modder

Gepubliceerd op: 04 mei 2016- Laatste update: 04 mei 2016 14:29 uur

Voor de aanleg van de A16 Rotterdam voert Rijkswaterstaat tal van onderzoeken uit. Bijvoorbeeld naar de gesteldheid van de bodem en mogelijke verontreinigingen.

Soms stuiten we op bijzondere verhalen uit vervlogen tijden. Bijvoorbeeld over Janjaap Clinge Doorenbos, Aspirant Reserve Officier (ARO). Hij crashte met zijn Fokker D.21 op 22 november 1939 in de Boterdorpse Polder in Hillegersberg, waar nu het Molenlaankwartier ligt.

1-motorige jachtvlieger

In 1939 was de mobilisatie in volle gang. Janjaap Clinge Doornbos, zoon van de dichter J.P.J.H. Clinge Doornbos (1884 -1978), had als 23-jarige net zijn militair brevet gehaald om de 1-motorige jachtvlieger D.21 te kunnen vliegen.

Revolvers op transport

Een beetje roekeloos was Clinge Doornbos wel. Tenminste, zo rapporteerde zijn toenmalige commandant Kapitein J.L. Zeger: 'Is geneigd te veel risico te nemen waardoor een en ander hem weleens mislukt. Moet door zijn commandant te allen tijde geremd worden.' Roekeloos of niet, Clinge Doornbos kreeg de opdracht een kleine lading revolvers en munitie over te vliegen van Soesterberg naar vliegbasis Waalhaven. Maar dat liep anders…

Mist

Clinge Doornbos steeg om 14.00 uur op van Soesterberg. Toen was net wel of net niet bekend dat de lucht boven de Waalhaven dicht was getrokken. Dat kwam door snel opkomende mist vanaf de Noordzee. De weersomstandigheden verslechterden van uur tot uur. Bij Waalhaven werd zelfs een groot vuur ontstoken zodat de basis zichtbaar zou zijn voor de nog onervaren jachtvliegerpiloot. Het was tevergeefs.

Met 400 km/u

Volgens collega's uit die tijd is hij wel over de Waalhaven gevlogen, maar heeft hij toen de keuze gemaakt weer terug naar Soesterberg te vliegen. En vervolgens ging hij opnieuw richting Rotterdam, want ook Soesterberg zat inmiddels potdicht. Toen ging het mis. Net nadat hij de Rotte laag was gepasseerd klapte hij met zijn D.21 met zo'n 400 km/u in de grond. Voetballende jongens waren er als eersten bij. Clinge Doornbos was verongelukt. Het toestel had zich 2 meter diep in de modder geboord.

Moeizame berging

Over de precieze locatie van de crash wordt in Hillegersberg nog steeds gespeculeerd. Volgens diverse bronnen moet dit in de buurt van de huidige Pergolesilaan zijn. Op wat restanten na, is er hoogstwaarschijnlijk weinig of niets meer van het wrak terug te vinden. Al snel na de crash heeft men met veel moeite geprobeerd alle wrakstukken te bergen uit de natte klei. Janjaap Clinge Doornbos is op woensdag 29 november 1939 onder grote belangstelling in Naarden begraven.

Met dank aan Fried Füss en Historische Vereniging 'den Berchsen hoeck'.

Onderliggende pagina's