Excursie naar overnachtingshaven IJzendoorn

Nieuwsbericht

Excursie naar overnachtingshaven IJzendoorn

Gepubliceerd op: 28 april 2016- Laatste update: 28 april 2016 14:51 uur

Hoe ziet een overnachtingshaven er uit? Hoe gebruiken de schippers de haven? Hoe laat varen ze in en uit? En geeft dat geluidsoverlast?

Voor betrokken partijen rondom de overnachtingshaven Giesbeek organiseerde Rijkswaterstaat op vrijdag 22 april een excursie naar de al bestaande overnachtingshaven in IJzendoorn. Ruim twintig belangstellenden gingen mee.

De overnachtingshaven IJzendoorn biedt plaats aan 60 beroepsvaartschepen. De steigers, afloopvoorzieningen en autoafzetsteiger werden aan alle kanten bekeken. Zelfs vanaf het water, aangezien Rijkswaterstaat een eigen vaartuig had geregeld om deelnemers beter zicht op de invaartopening te bieden. De beheerder van de haven, John Haubrich gaf een inkijkje in het dagelijkse gebruik van de haven door de beroepsvaart. Medewerkers van Rijkswaterstaat vertelden over de lucht- en geluidseffecten van een haven op de omgeving.

Kansen benutten

Oud-burgemeester en omwonende van de overnachtingshaven IJzendoorn, Henk Zomerdijk, vertelde uit eigen ervaring hoe het is om op steenworp afstand van de haven te wonen. Zijn conclusie: de overlast is nihil. De haven heeft juist economische voordelen opgeleverd voor het dorp IJzendoorn omdat schippers hun boodschappen in het dorp doen. Ook betekende de komst van de haven een zegen voor de plaatselijke kerk. Het aantal bezoekers voor de zondagsdienst nam zichtbaar toe met de komst van de schippers. Henk Zomerdijk raadde de belangstellenden uit Giesbeek dan ook aan om de kansen van een overnachtingshaven te zien en goed te benutten. Door positief in gesprek te blijven met Rijkswaterstaat, kunnen inwoners een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van een plan. De deelnemers vroegen de oud-burgemeester vervolgens het hemd van het lijf, waarbij de voornaamste zorg toch wel de interactie was tussen de pleziervaart en de beroepsschippers. De situaties wat betreft pleziervaart op de Waal en de IJssel verschillen echter te veel om daarin een goed vergelijk te maken. De deelnemers uit Giesbeek waren positief over de weidsheid en de overzichtelijkheid van de invaartopening in IJzendoorn en benadrukten bij Rijkswaterstaat het belang daarvan.

Onderliggende pagina's