iSea 2012 en 2014

Nieuwsbericht

iSea 2012 en 2014

Gepubliceerd op: 07 februari 2016- Laatste update: 08 februari 2016 15:24 uur

We organiseren iSea elke twee jaar. In 2012 en 2014 vonden eerdere edities plaats.

iSea 2012

Op 14 december 2012 waren ruim 100 deelnemers in het EYE filmmuseum in Amsterdam aanwezig voor de eerste editie van iSea. Mariska Harte, afdelingshoofd Planvorming en Advies bij Rijkswaterstaat Noordzee, opende het evenement. Hierna volgden presentaties van Rinke Zonneveld, Directeur Ondernemerschap van het ministerie van Economische Zaken en Thecla Bodewes, eigenaar van drie scheepswerven en zakenvrouw van het jaar in 2011. Uit de presentaties bleek dat Nederland het goed doet als ondernemersland en dat het werken met water ontzettend belangrijk is voor ons land.

Clash of the Concepts

De dag is afgesloten met de pitchwedstrijd Clash of the Concepts. Een wedstrijd waarbij 7 concepten rond de Noordzee streden om een innovatievoucher van 10.000 euro. De prijs ging naar Erwin Croughs met zijn ‘Slow Mill’, een constructie met dunne bladen om golfenergie mee op te wekken. De tweede plaats was voor de 18-jarige Boyan Slat, die met zijn ‘Marine Litter Extraction’ het plan heeft om met verankerde constructies op kritieke punten in de oceanen al het plastic uit de oceanen te halen. De derde plaats ging naar Wouter Riedijk, die zijn modulair opgebouwde composiet windturbines presteerde. Dit is een unieke methode om windturbines in delen die van composiet zijn gemaakt op te bouwen.

iSea 2014

Op 13 mei 2014 vond de tweede editie van iSea plaats. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam kwamen ruim 120 deelnemers bij elkaar. De dag startte op informele wijze met een speeddate, waarbij de deelnemers elkaar snel leerden kennen. Marco Zeeman, directeur Netwerkontwikkeling bij Rijkswaterstaat Zee en Delta, opende de dag. Hij vertelde over het belang van duurzaamheid en hoe Rijkswaterstaat hiermee om gaat.

Vervolgens gaf Erwin Croughs, de winnaar van de iSea Clash of the Concepts 2012, een presentatie. Hij vertelde hoe hij na de winst verder is gegaan met de ontwikkeling van zijn concept ‘De Slow Mill’. iSea heeft hem zeer waardevolle contacten opgeleverd en dankzij de innovatievoucher kon hij allerlei testen in open water doen. 

Hierna was het woord aan Ben van Scherpenzeel, directeur Nautische ontwikkelingen, beleid en plannen bij het Havenbedrijf Rotterdam. Hij vertelde dat Havenbedrijf Rotterdam met een aantal relatief kleine, simpele aanpassingen, zoals het standaardiseren van masterdata, zorgde dat de gehele scheepvaartsector duurzamer kan opereren. Een inspirerende boodschap voor jonge ondernemers. Door ABN AMRO en SEEDS werd een workshop ‘Financieringsmogelijkheden’ gegeven. Ook was er een workshop ‘Samen ondernemen’ door de Ondernemerscorporatie en ‘Slim en innovatief ondernemen’ door New Venture.

Clash of the Concepts

Tot slot was er de Clash of the Concepts, de pitchwedstrijd waarbij 11 concepten met elkaar streden voor een innovatievoucher van 10.000 euro. Na de voorrondes bleven er 4 concepten over, die in de finale mochten strijden om de hoofdprijs. Zdravko Angelov mocht zich de winnaar van de Clash of the Concepts 2014 noemen met de ZeaDamper. Deze innovatieve technologie vermindert de belasting en vibraties in de fundatie van offshore windturbines door een dempingsysteem. Dit zorgt voor een flinke besparing op materiaal, transport en installatie. 

Plaats 2 was voor Reinder Jorritsma met blueTEC, deze omgekeerde windmolen wordt in zee geplaatst en wekt duurzame energie op uit de stroming. De derde plaats was voor studenten van de Rotterdam Mainport University, met hun Ballastless Sailing. Fred Jeroense behaalde de vierde plaats met zijn Wave Collector, een manier om met golven energie op te wekken.

iSEA 2016

In 2016 organiseren we weer een iSEA, kijk voor meer informatie op onze speciale pagina.

Onderliggende pagina's