Aanleg knooppunt Joure van start

Nieuwsbericht

Aanleg knooppunt Joure van start

Gepubliceerd op: 22 januari 2016- Laatste update: 22 januari 2016 14:02 uur

Met het opspuiten van het eerste zand hebben Rijkswaterstaat, provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren en aannemer Gebr. Van der Lee vanochtend het startsignaal gegeven voor de aanleg van het nieuwe knooppunt Joure. De huidige rotonde maakt plaats voor een volledig ongelijkvloerse verbinding tussen de A6 en A7.

Met een druk op de knop zetten Els van Grol, Sietske Poepjes, Durk Durksz en Eddy van der Lee de kraan van de pijpleiding open.

Met het nieuwe knooppunt verbetert de bereikbaarheid van het noorden, de verkeersveiligheid bij Joure en de leefbaarheid in de dorpen. Over twee jaar moet het knooppunt klaar zijn. 

Het zand voor het knooppunt komt uit de Langwarder Wielen. Daarmee wordt invulling gegeven aan een lang gekoesterde wens om het meer uit te diepen. Het hele meer krijgt een diepte van 2,30 meter, zodat het bevaarbaar is voor schepen met een diepgang tot 1,90 meter. Het winnen van het zand gaat door tot april 2017. Door het zand met een leiding naar Joure te transporteren, scheelt dat erg veel vrachtwagens op de weg.

Rotonde

De automobilist gaat na de zomervakantie meer merken van de werkzaamheden. Volgens planning gaat de aannemer dan aan de slag met de weg. Gaandeweg verliest de rotonde bij Joure steeds meer zijn functie. Eind 2017 is het nieuwe knooppunt klaar voor gebruik, met uitzondering van het nieuwe viaduct bij Haskerhorne. Dat gaat in maart 2018 open.

Files, ongevallen en sluipverkeer

De grote rotonde bij Joure is nu vooral een knelpunt waar vaak files staan en ongevallen gebeuren. Bovendien hebben omliggende dorpen veel last van sluipverkeer dat de rotonde wil mijden. Met het nieuwe knooppunt verbetert de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Het totale project bestaat uit een nieuw knooppunt, het verdiepen van de Langwarder Wielen (in samenwerking met het Friese Merenproject) en de aanpak van de entree van Joure inclusief een ovatonde, busstation en carpoolterrein.

Drie overheden, één doel

Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en gemeente De Fryske Marren werken samen in een bestuurlijke alliantie. Elke partij heeft een eigen verantwoordelijkheid binnen het project. Uiteindelijk hebben zij een gezamenlijk doel; namelijk een sterk, veilig en bereikbaar Fryslân.

Meer informatie vindt u op de projectpagina A6/A7: Knooppunt Joure.

Onderliggende pagina's