Rijkswaterstaat rondt project sluiseiland Zeeburg en aanleg natuurvriendelijke oever af

Nieuwsbericht

Rijkswaterstaat rondt project sluiseiland Zeeburg en aanleg natuurvriendelijke oever af

Gepubliceerd op: 01 december 2015- Laatste update: 01 december 2015 13:59 uur

Directeur Rijkswaterstaat Ype Heijsman, rondde samen met aannemer de Vries & van de Wiel op woensdag 25 november het project ‘Verwijderen sluiseiland Zeeburg en aanleg natuurvriendelijke oever’ af. De plaatsing van vier leeuwen (replica’s) ter hoogte van het voormalig sluiseiland Zeeburg aan weerszijde van het Amsterdam-Rijnkanaal markeerden de laatste afronding, die het afgelopen jaar bestond uit de aanleg van de natuurvriendelijke oever, ten zuiden van het voormalig sluiseiland.

Natuurvriendelijke oever

De natuurvriendelijke oever biedt een goede leef- en schuilplek voor soorten als de waterspitsmuis, wezel, meervleermuis, kleine karekiet, ringslang, meerkikker, oeverlibel, rivierdonderpad, snoek en aal. Deze oever bestaat uit een vooroever (om hoge golven tegen te houden) met daarachter een luwe zone, waar veel water- en oeverplanten zich kunnen ontwikkelen. Voor de aanleg van de is een groot deel van de materialen afkomstig van het voormalige sluiseiland Zeeburg dat op die plek in het kanaal lag. Het eiland is vorig jaar weggehaald om een betere en veiliger doorgang te verlenen aan de scheepvaart.

Leeuwen

De sloop van sluiseiland Zeeburg is een feit. Minder bekend is dat eind 19e, begin 20e eeuw vier leeuwen bij de monding van het (toen nog) Merwedekanaal stonden als ‘nautische waakhond’. Eind 19e eeuw zijn ze gemaakt door kunstenaar Bart van Hoven en hier geplaatst. In 1942 zijn ze bij de vervanging van het sifon verwijderd. Na jarenlange opslag bij gemeente Amsterdam zijn ze in 1964 geschonken aan gemeente Emmeloord. 

Na afronding van het project Zeeburg is besloten de vier leeuwen weer terug te zetten aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Het zijn nu vier replica’s, twee aan twee aan weerszijden van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van waar eens het sluiseiland Zeeburg heeft gelegen.

Onderliggende pagina's