Hier wil ik wonen-app winnaar Open Data Battle 2015

Nieuwsbericht

Hier wil ik wonen-app winnaar Open Data Battle 2015

Gepubliceerd op: 10 december 2015- Laatste update: 10 december 2015 13:54 uur

Een afgeladen Pakhuis de Zwijger vormde 9 december het decor voor de finale van de Open Data Battle 2015, de wedstrijd waarmee Rijkswaterstaat en KNMI creatievelingen uitdaagden om een app te bouwen op basis van hun open data over wegen, water en weer. Hier wil ik wonen – een app die je mogelijke nieuwe woonplaats scant – ging met de eerste prijs naar huis.

Het team van Centric neemt de eerste prijs, een geldbedrag van 1000 euro, in ontvangst voor de app Hier wil ik wonen.

Rijkswaterstaat, KNMI en partijen zoals de NDW verzamelen iedere seconde van iedere dag nuttige informatie. Veel van deze data zijn openbaar toegankelijk en kunnen door iedereen gebruikt worden. Om dit te stimuleren, hebben we de Open Data Battle opgezet. In deze wedstrijd gingen 11 teams – onder onze begeleiding – op zoek naar apps en ideeën die niet alleen innovatief en creatief zijn, maar ook maatschappelijke meerwaarde bieden.

Hier wil ik wonen

De app Hier wil ik wonen van ICT-dienstverlener Centric kwam als winnaar uit de bus van de Open Data Battle. Met deze app is het mogelijk om onder andere de veiligheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van een potentiële woonplaats te checken. Zo weet je precies of je er ook echt op vooruitgaat als je een nieuw huis koopt.

Persoonlijk relevant

De jury roemde de duidelijkheid en toegankelijkheid van Hier wil ik wonen. Volgens hen is het direct duidelijk hoe de app werkt en wat de app kan. Groot pluspunt is dat de open data persoonlijk relevant worden gemaakt. Omdat de app af is en goed werkt, is deze in principe – na wat finetuning – helemaal klaar voor gebruik. Een terechte winnaar dus! De jury bestond uit Eric van der Ster (Rijkswaterstaat), Corline Koolhaas (KNMI), Paul Suijkerbuijk (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Stijn Nieuwendijk (Vals Plat) en Johan van Wamelen (zelfstandig adviseur).

Achtbaan

Leo van Hamond van Centric had niet verwacht dat Hier wil ik wonen in de prijzen zou vallen. ‘Maar we zijn wel erg blij natuurlijk. En trots. De afgelopen 3 weken zijn voor ons een achtbaan geweest. Zo hebben we 15 minuten voor de deadline – om kwart voor 12 ’s avonds – nog de laatste bugs uit de app gehaald. Hoe nu verder? We willen Hier wil ik wonen sowieso verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld door de app geschikt te maken voor meerdere platformen.’

Veelbelovende apps

Naast Hier wil ik wonen leverde de Open Data Battle nog een flink aantal innovatieve toepassingen op. Deze 3 toepassingen grepen net naast de prijzen: 

  • Was+Droog van Witteveen+Bos. Altijd al willen weten hoe lang het duurt voordat je was droog is nadat je het opgehangen hebt? Deze app rekent het uit. En geeft aan hoeveel euro’s, kWh en CO2 je bespaart door je was niet in de droger te doen. 
  • Routr van White Lioness. Routr is niet zomaar een routeplanner. Deze website geeft aanvullende informatie over weersverwachtingen, wegwerkzaamheden en bezienswaardigheden. En stimuleert ook nog eens duurzame reisalternatieven. 
  • Wegwijs op het water van ESRI. Met deze app kun je zelf je vaarroute uitstippelen op een kaart waarop onder meer verschillende brughoogten staan aangegeven. Lees ook ESRI’s blog over het hele ontwikkelproces van de app.

Doorontwikkelen

Alle deelnemende teams zien de Open Data Battle nog maar als het begin. Zij blijven enthousiast verder sleutelen aan hun apps. En denken nu al na over hoe ze deze in de markt gaan zetten. Rijkswaterstaat en het KNMI kunnen hierbij ondersteunen. We staan altijd open voor vragen en delen onze open data en kennis hierover graag. Bijvoorbeeld via de Servicedesk Data van Rijkswaterstaat.

Meer weten over open data?

Onderliggende pagina's