Voortbouwen op de panoramaroute A27

Nieuwsbericht

Voortbouwen op de panoramaroute A27

Gepubliceerd op: 02 oktober 2015- Laatste update: 02 oktober 2015 16:29 uur

De panoramaroute. Het is de (bij)naam van de A27, omdat de gebruiker van deze weg schitterende landschappen ziet. Aan architect Koen van Velsen de taak om advies uit te brengen over de vormgeving en uitstraling van de weg tussen Houten en Hooipolder.

Te gast in het landschap

‘Als gebruiker van de A27 ben je te gast in het landschap. Dat gevoel willen we behouden of zelfs versterken. Flow27 werkt hier hard aan en wij mogen hier onze visie op geven. Denk dan aan landschap, maar ook aan bruggen, geleiderails en verlichting. We streven naar een zo rustig en eenvoudig mogelijke aanpassing van de snelweg.’

Kaders stellen

Koen werkt met zijn team aan een Esthetisch programma van eisen. ‘Dit programma bevat kaders voor de ontwerpers en vormgevers van het traject. Dit programma wordt pas gemaakt nadat het landschapsplan is gemaakt door Flow27. Om het proces efficiënter te maken, lopen wij nu al mee met het team van Flow27.’

Efficiënt proces

‘Doordat we nauw samenwerken met Flow27, kunnen we eventuele knelpunten al in een eerder stadium bespreken. Dit kunnen vormgevingsaspecten zijn, maar ook technische zaken. We praten nu dus al over de verschillende viaducten, locaties van verlichting en bruggen. Het is een prettige en unieke samenwerking.’

Eenvoud en rust

Koen benadrukt dat de grootste uitdaging ligt in de eenvoud. ‘De weg moet een rustig karakter hebben. Dat is belangrijk voor het wegbeeld, maar ook voor de omgeving. Geen rare onderbrekingen van de geleiderails, maar juist continuïteit is belangrijk. We kijken naar het totale wegbeeld van de A27 in relatie met de omgeving.’

‘Ontzettend veel mooie plekken’

De panoramaroute herbergt volgens Koen ontzettend veel mooie plekken. ‘Gebruikers van de weg moeten na de werkzaamheden blijven genieten van de panorama’s. Denk aan Fort Altena, maar ook aan de vele rivieren. Door de hoogteverschillen is dit mogelijk. Wij willen de condities bepalen voor de ontwerper, zodat dit allemaal behouden blijft.’

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project? Bekijk dan de projectpagina A27: verbreding traject Houten - Hooipolder.

Onderliggende pagina's