Adam Hofland

Wat een kans! Aan het einde van mijn traineeship in 2012 zocht Rijkswaterstaat een ‘groene ingenieur’ om het Meerjarenprogramma Ontsnippering te leiden. In die functie is mijn liefde ontstaan voor de spannende combinatie infrastructuur en natuur: infranatuur.

Balanceren

Aan Wageningen Universiteit heb ik landschapsarchitectuur gestudeerd. Hier leerde ik een landschap volledig uiteen te rafelen, alle kwaliteiten te ontdekken en die weer te gebruiken voor een nieuw, verbeterd stukje landschap. Een geweldig vak waarin je op het oog tegenstrijdige zaken met elkaar combineert. En die vervolgens verbeeldt en inzichtelijk maakt om belanghebbenden mee te nemen in het nieuwe verhaal. Elke stap is aftasten en balanceren tussen alle belangen, en aspecten die het landschap vormen.

Door het slim combineren van verschillende ruimtelijke opgaven maken we Nederland een stukje mooier

Op het juiste moment de juiste mensen met elkaar verbinden, dáár gaat het om. Daar zit mijn kracht en komt mijn achtergrond goed van pas. Ook al werk ik niet meer als landschapsarchitect, ik werk nog steeds volgens hetzelfde principe. Namelijk het slim combineren van verschillende ruimtelijke opgaven om Nederland een stukje mooier te maken.

Techniek en natuur

Als strategisch adviseur Leefomgeving houd ik me nu vooral bezig met natuur en biodiversiteit langs, over en onder onze snelwegen. Een spannende uitdaging om onze taken rond de snelweg te combineren met het verbeteren van de natuur. Zo kunnen we met de ruim 18.000 hectare aan berm langs onze snelwegen niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook de biodiversiteit vergroten. En met ecoducten en andere faunapassages verbinden we natuurgebieden die door wegen versnipperd zijn geraakt weer met elkaar. Zo komen techniek en natuur prachtig samen. Fantastisch om daaraan bij te dragen!


Blogs van Adam Hofland