Nieuwsbericht

Woonboot onder brug bij Bosscherveld vandaan gehaald

Gepubliceerd op: 18 maart 2024, 13.40 uur - Laatste update: 20 maart 2024, 08.03 uur

Afgelopen dagen is hard gewerkt aan het weghalen van de woonboot die onder de brug bij Bosscherveld lag. Nadat bij een eerdere poging alleen de losse garage weggehaald kon worden, is de woonark vrijdag 15 maart 2024 aan het einde van de dag succesvol onder de brug uitgekomen.

Nu de woonark aan land is, kan deze veilig geïnspecteerd worden in verband met de verdere procedure.

Nauwkeurig werk

De brug waaronder de woonboot vastzat, is kort geleden gestabiliseerd door stalen liggers over de brug te plaatsen. Met speciale meetpunten op de pijlers van de brug wordt continu gecontroleerd of de brug inderdaad niet meer in beweging komt.

Aan de woonark werden een aantal hijs- en lierpunten bevestigd. De lieren hadden als functie om kracht op te bouwen om de woonark los te trekken. Als ankerpunten zijn hiervoor buispalen in de grond aangebracht. Onder de woonark zijn luchtzakken geplaatst, om de woonark, in samenspel met de lieren, naar boven te rollen.

Deze specialistische klus is in samenwerking met aannemer idverde Nederland en Mammoet nauwkeurig voorbereid om de uitvoering zo veilig mogelijk te laten verlopen. Hierbij staat de veiligheid van collega’s, onderaannemers en bewoners altijd voorop!

Tijdelijke brug

Begin maart 2024 is ook een begin gemaakt aan de bouw van een tijdelijke brug. Om deze tijdelijke brug te kunnen bouwen wordt gebruikgemaakt van de toch al aanwezige stenen van de inmiddels afgebroken eerste nooddam.

Het realiseren van de tijdelijke brug verloopt voorspoedig en zal op korte termijn klaar zijn. De komst van een tijdelijke brug is nodig om de bewoners weer vlot van en naar hun woonboten te laten gaan. Tot die tijd maakt men gebruik van een veerpont.

Veel in een klein gebied

We voeren veel werkzaamheden tegelijkertijd uit in een klein gebied. Dat vraagt de nodige uitdaging voor het inrichten van het werkterrein en de aanvoer van materiaal.

De aanvoer van zwaar materieel over de nabij gelegen Jojobrug is gezien de grote schaal van de werkzaamheden en het gebruikte materieel bewerkelijk. Dat maakt dat we in nauwe samenwerking met de gemeente en opdrachtpartners andere veilige aanvoerroutes kiezen om het werk uit te voeren.