Werkzaamheden

N286: Tholensebrug ’s avonds en ’s nachts dicht door spoedreparatie voegovergangen; 18 - 22 maart 2024

Gepubliceerd op: 6 maart 2024, 13.28 uur - Laatste update: 7 maart 2024, 12.54 uur

De Tholensebrug (N286) is in de avonden en nachten van 18 tot en met 22 maart 2024, van 21.00 ’s avonds tot 05.00 uur de volgende ochtend, gestremd voor autoverkeer. We voeren dan spoedreparaties uit aan voegovergangen op de hoofdrijbaan.

Autoverkeer wordt omgeleid via de Oesterdam, de extra reistijd bedraagt zo’n 30 minuten. De parallelbaan blijft beschikbaar voor fietsers, langzaam verkeer, lijndienstbussen en hulpdiensten.

Hinder op uw route?

Zoek op route of wegnummer

Omleidingsroute werkzaamheden Tholensebrug

Autoverkeer wordt omgeleid via de Oesterdam, de omleidingsroute staat aangegeven met gele borden. De extra reistijd bedraagt zo’n 30 minuten. Openbaar busvervoer, hulpdiensten, (brom)fietsers en landbouwvoertuigen kunnen gebruik blijven maken parallelbaan. Scheepvaartverkeer op het Schelde-Rijnkanaal heeft geen hinder van de werkzaamheden.

Snelheidsbeperking Tholensebrug

In december 2023 is de maximum snelheid op de Tholensebrug teruggebracht naar 50 km/h, vanwege voegovergangen die versleten zijn. Uit monitoring blijkt dat een aantal voegovergangen spoedreparaties nodig hebben om de brug te kunnen blijven gebruiken tot aan het moment dat ze vervangen worden.

Vervanging voegovergangen

We bekijken momenteel de mogelijkheden om de vervanging van de versleten voegovergangen samen op te pakken met de vernieuwing van het asfalt op het brugdek en de vangrail van de brug. Totdat dat werk is uitgevoerd zal de maximumsnelheid van 50 km/h op de brug van kracht blijven.

Er wordt op dit moment nog gezocht naar een passend moment van uitvoering. De werkzaamheden zullen leiden tot meerdere weken stremming van de Tholensebrug, en worden op tijd aangekondigd.

Onderhoudsopgave

Rijkswaterstaat heeft te maken met een grote onderhoudsopgave. Veel sluizen, bruggen, wegen en tunnels zijn gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 van vorige eeuw. Ze zijn door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer, en moeten daarom worden vervangen of gerenoveerd. Het kabinet investeert de komende jaren flink in groot onderhoud aan wegen en vaarwegen, maar de grootte van de onderhoudsopgave maakt dat niet alles tegelijkertijd kan worden aangepakt.

Voor de Tholensebrug betekent dit dat vervanging of renovatie na 2028 zal plaatsvinden. Tot aan het moment van vervanging of renovatie zullen waar nodig losse onderhoudsklussen worden uitgevoerd, en blijft er een risico op beperkingen en daarmee hinder op de brug.